Fico pokračoval v návštevách ministerstiev. Stretol sa s Rašim, Rážom aj Takáčom

31.10.2023 11:35 , Aktualizované: 31.10.2023 16:41

Premiér Robert Fico v utorok pokračoval v návštevách na jednotlivých ministerstvách. O 10.00 h sa prišiel pozrieť na ministerstvo investícií. O 11.00 h dorazil na ministerstvo dopravy a po dvanástej na rezort pôdohospodárstva.

Zasadnutia v regiónoch

Kabinet premiéra by sa mal v nasledujúcich mesiacoch vrátiť k zasadnutiam v regiónoch. Výjazdové rokovania vlády by sa mali opakovať v rozpätí šiestich až ôsmich týždňov. Pokiaľ bude schválené programové vyhlásenie vlády v nastavenom termíne okolo polovice novembra, prvé výjazdové zasadnutie by sa mohlo uskutočniť už v tomto roku, uviedol Fico po návšteve Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

"Chceme pomôcť malým projektom, na ktoré malé samosprávy zväčša nemajú dostatok zdrojov, a súčasne robiť všetko pre to, aby sa štartovali veľké investície v jednotlivých regiónoch," uviedol Fico. Do ktorého regiónu zamieri vláda najskôr, však nespresnil. Privítal, že štátnym tajomníkom na MIRRI sa stal bývalý hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Fico sa s novým ministrom investícií Richardom Rašim (Hlas-SD) dohodol na prerozdelení kompetencií k eurofondom. Tie doteraz patrili okrem MIRRI aj pod Úrad vlády SR a podpredsedu vlády Petra Kmeca (Hlas-SD).

"Dohodli sme sa, že do konca roka urobíme všetko pre to, aby tu nebola žiadna dvojkoľajnosť, aby sa ministerstvo, na pôde ktorého teraz stojím, zaoberalo predovšetkým európskymi fondmi, aby pán podpredseda Kmec mal na starosti plán obnovy a všetko ostatné, čo je na úrade vlády, bude presunuté buď k podpredsedovi vlády, alebo k ministrovi," povedal Fico.

Pozrite si tlačovú besedu na ministerstve investícií:

Čo bude s nájomným bývaním?

Projekt štátom podporovaného nájomného bývania čaká na posúdenie Európskej komisie. EK sa totiž zaoberá tým, či niektoré výhody, ktoré v rámci projektu mali byť poskytnuté investorom, napĺňajú požiadavky opodstatnenej štátnej pomoci. Uviedol to v utorok po návšteve ministerstva dopravy Fico.

"Slovenská republika sa musí do 5. decembra vyjadriť k otázkam, ktoré boli postavené a pokiaľ sa nám podarí vysvetliť všetky nezrovnalosti, tak by sme mohli už odstrániť poslednú prekážku a naštartovať agentúru pre nájomné bývanie aj prvé projekty," uviedol Fico s tým, že o štátom podporovanom nájomnom bývaní hovoril aj na svojej minulotýždňovej ceste v Bruseli.

Ako však dodal, prekážky, na ktorých stojí nájomné bývanie, sú vážnejšie, ako sa zdalo a spustenie štátom podporovaného nájomného bývania je preto ešte ďaleko.

Ako Fico uviedol po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smeru-SD), dohodli sa na presunutí niektorých kompetencií z Úradu vlády SR na rezort dopravy. Ide napríklad o agendu nájomného bývania či plánu obnovy.

"Toto všetko sa z nejakých nepochopiteľných dôvodov sústredilo na úrade vlády. Okamžite dám pokyn v sekcii vládnej legislatívy, aby začali pracovať na pomerne vážnych zmenách v kompetenčnom zákone," uviedol Fico.

Premiér s novým šéfom rezortu dopravy hovoril aj o použití prostriedkov z plánu obnovy. Z neho je podľa Fica vyčerpaný len zlomok z celkového objemu. Zhodli sa preto, že by časť prostriedkov z plánu obnovy mohla ísť na zelené projekty podporujúce ekologickú verejnú dopravy. Ráž dodal, že jednou z priorít rezortu je aj dočerpanie eurofondov z minulého programového obdobia.

Pozrite si tlačovú besedu na ministerstve dopravy:

Pozrite si tlačovú besedu na ministerstve pôdohospodárstva:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok