Takmer tri štvrtiny Slovákov si neefektívne šetria peniaze. Pozrite si návod, ako správne sporiť

ta3
31.10.2023 16:12

Svetový deň sporenia pripadá na 31. október. Takmer tri štvrtiny z opýtaných si neefektívne šetria peniaze na bežnom účte. Stále obľúbené je aj odkladanie financií doma do šuplíka. Takto odložené peniaze nielenže nezarobia, ale časť z nich ukrojí stále vysoká inflácia, uvádza prieskum Focusu pre spoločnosť PARTNERS.

šetrenie
Profimedia

Najčastejší spôsob sporenia Slovákov je odkladanie si peňazí na bežnom účte v banke. Tento spôsob využívajú takmer tri štvrtiny opýtaných. Viac ako polovica Slovákov si stále odkladá peniaze aj doma do “ponožky“ a necelá polovica na sporiaci účet v banke.

Ďalšia tretina opýtaných si sporí na dôchodok v III. pilieri, štvrtina má investičné životné poistenie a viac ako pätina sporí na termínovanom vklade v banke.

Menej využívané je investovanie do akcií, fondov, dlhopisov a investovanie do iných nástrojov, ako sú drahé kovy či kryptomeny.

Najviac ľudia šetria do 50 eur

Viac ako polovica Slovákov, ktorí si v domácnosti sporia, uvádza výšku mesačnej nasporenej sumy do 150 eur. Najčastejšie je výška mesačnej nasporenej sumy do 50 eur a rovnaká skupina opýtaných si dokáže mesačne odložiť v rozmedzí od 51 do 100 eur (23 %). Len tri percentá ľudí si mesačne odložia viac ako 500 eur.

Šetríme na menšie výdavky

Prevažná väčšina opýtaných Slovákov preferuje skôr šetrenie ako požičanie si financií, a to v prípade nákupu oblečenia, pozvania niekoho do kina či na koncert, kúpy vianočných darčekov (95 %), v prípade víkendu s rodinou alebo priateľmi mimo domu, dovolenky, smartfónu či pokrytia nečakaných výdavkov. Podobne viac ako dve tretiny opýtaných by si našetrili na nákup nábytku a elektrospotrebičov.

Naopak, v prípade nákupu finančne náročnejších vecí uprednostňujú Slováci skôr požičanie si peňazí, a to hlavne na kúpu auta alebo bytu.

Nízke úroky na bežných sporiacich účtoch

“Peniaze na bežných bankových účtoch nezarábajú, dôvodom sú nízke úrokové sadzby,“ upozorňuje Matej Dobiš, finančný analytik z Finančného kompasu. 

Napríklad v obľúbenom sporení u Slovákov – na bežnom bankovom účte úrok presiahne nulu len veľmi zriedka.

“Ušetrené peniaze nie je vhodné nechať len tak ležať na bežnom účte ani doma v ponožke. Treba ich investovať napríklad do ETF fondov, kde sa môžu zhodnotiť aj o viac ako šesť percent ročne. Pri každomesačnej investovanej sume 50 eur môže byť nasporená hodnota po 10 rokoch 8 234 eur a po 15 rokoch to môže byť až 14 613 eur,“ dodáva Dobiš. 

Pravidlá sporenia

Správne sporiť naozaj nie je žiadna ťažká veda, tvrdí Andrea Kasanická Straková, odborníčka na osobné financie.

“Základom je vytvoriť si návyk a pravidelne odkladať peniaze aj keby to malo byť na začiatok len 20 eur, mať disciplínu, a keď si návyk osvojíme, sumu by sme mali postupne zvyšovať,“ povedala. 

Ako správne sporiť:

Spoznajte svoje mesačné príjmy a výdavky a urobte si v nich poriadok.

Stanovte si krátkodobé a dlhodobé osobné a rodinné finančné ciele, na ktoré chcete šetriť.

Dodržujte ideálne finančné miery 10 : 20 : 30 : 40, ktoré vytvárajú jednoduché pravidlo – 10 % mesačného príjmu šetrite na krátkodobé ciele a rezervu, 20 % investujte na dlhodobé ciele ako vzdelanie detí či dôchodok, maximálne 30 % z príjmu míňajte a nie viac ako 40 % príjmu by mali tvoriť zmysluplné úvery, ako je napríklad hypotéka.

Založte si sporiace a investičné produkty a rozdeľte na ne svoje úspory tak, aby zarábali.

• Vytvorte si trvalý príkaz, ktorý automaticky bude posielať peniaze na sporiace účty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok