V Európe úraduje salmonela. Kontaminované kurča a kebab nakazili už tristo ľudí, číslo nie je konečné

31.10.2023 09:50

Od začiatku roka nahlásilo šestnásť krajín viac ako 300 laboratórne potvrdených prípadov salmonely z kontaminovaného kuracieho mäsa pochádzajúceho z Poľska a Rakúska. Jedna osoba zomrela. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) poukázalo na výrobcov v Poľsku a Rakúsku, ale na získanie 100 % istoty je potrebné vykonať ešte niekoľko testov. Centrum varovalo, že počet nakazených ľudí sa bude zvyšovať.

baktérie salmonela petriho miska 1140 px (TASR/AP)
Foto: TASR/AP

Ktoré krajiny majú problém?

Doteraz bolo hlásených štrnásť európskych krajín, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty. V Európe sú to tieto krajiny: Rakúsko, Nemecko, Dánsko, Belgicko, Francúzsko, Fínsko, Holandsko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Nórsko, Poľsko, Švédsko a Slovinsko. Tým sa však zoznam nekončí, upozornilo centrum: "Vedci očakávajú, že sa objavia ďalšie nové prípady, keďže zdroj zatiaľ nebol s istotou identifikovaný."

Zdroj nákazy

Pravdepodobným zdrojom nákazy je poľské a rakúske kuracie mäso a kebab. "Vo vzorkách kuracieho mäsa a kuracieho kebabu boli zistené baktérie podobné tým, ktoré spôsobili túto epidémiu," uvádza sa vo vyhlásení ECDC.

Podľa centra pochádzajú výrobky od siedmich poľských a jedného rakúskeho výrobcu. "V ich prevádzkach sa však nenašli žiadne dôkazy o kontaminácii," spresnilo. Mikrobiológovia preto musia vykonať ďalšie testy.

Prípady nákazy

Česká republika zatiaľ nezaznamenala žiadny prípad ochorenia z kontaminovaného kuracieho mäsa. Napriek tomu podľa správy ECDC úrady pozorne monitorujú obchod s mäsom a priebežne informujú úrady o závadných potravinách.

Výskyt ochorení v krajine klesá. V tomto roku Národný zdravotný ústav hlási 5 610 prípadov nákazy, pričom vlani ich bolo 50. Od roku 2010, keď na salmonelu ochorelo viac ako 10 000 ľudí, sa ich počet postupne znižuje.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok