V Európe úraduje salmonela. Kontaminované kurča a kebab nakazili už tristo ľudí, číslo nie je konečné

ta3/TASR
31.10.2023 09:50

Od začiatku roka nahlásilo šestnásť krajín viac ako 300 laboratórne potvrdených prípadov salmonely z kontaminovaného kuracieho mäsa pochádzajúceho z Poľska a Rakúska. Jedna osoba zomrela. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) poukázalo na výrobcov v Poľsku a Rakúsku, ale na získanie 100 % istoty je potrebné vykonať ešte niekoľko testov. Centrum varovalo, že počet nakazených ľudí sa bude zvyšovať.

baktérie salmonela petriho miska 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

Ktoré krajiny majú problém?

Doteraz bolo hlásených štrnásť európskych krajín, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty. V Európe sú to tieto krajiny: Rakúsko, Nemecko, Dánsko, Belgicko, Francúzsko, Fínsko, Holandsko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Nórsko, Poľsko, Švédsko a Slovinsko. Tým sa však zoznam nekončí, upozornilo centrum: "Vedci očakávajú, že sa objavia ďalšie nové prípady, keďže zdroj zatiaľ nebol s istotou identifikovaný."

Zdroj nákazy

Pravdepodobným zdrojom nákazy je poľské a rakúske kuracie mäso a kebab. "Vo vzorkách kuracieho mäsa a kuracieho kebabu boli zistené baktérie podobné tým, ktoré spôsobili túto epidémiu," uvádza sa vo vyhlásení ECDC.

Podľa centra pochádzajú výrobky od siedmich poľských a jedného rakúskeho výrobcu. "V ich prevádzkach sa však nenašli žiadne dôkazy o kontaminácii," spresnilo. Mikrobiológovia preto musia vykonať ďalšie testy.

Prípady nákazy

Česká republika zatiaľ nezaznamenala žiadny prípad ochorenia z kontaminovaného kuracieho mäsa. Napriek tomu podľa správy ECDC úrady pozorne monitorujú obchod s mäsom a priebežne informujú úrady o závadných potravinách.

Výskyt ochorení v krajine klesá. V tomto roku Národný zdravotný ústav hlási 5 610 prípadov nákazy, pričom vlani ich bolo 50. Od roku 2010, keď na salmonelu ochorelo viac ako 10 000 ľudí, sa ich počet postupne znižuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok