Izraelskí rukojemníci vo videu naliehajú na izraelského ministra. Žiadajú návrat k rodinám

ta3/ČTK/TASR
30.10.2023 16:31

Palestínske islamistické hnutie Hamas dnes zverejnilo video troch zajatých izraelských žien. Jedna z nich na kamere kritizovala izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a vyzýva ho, aby zabezpečil prepustenie všetkých rukojemníkov, informuje The Times of Israel (ToI).

Rukojemníci Hamas
Reprofoto: X

Agentúra Associated Press uviedla, že krátke naliehavé vyhlásenie bolo pravdepodobne urobené pod nátlakom. Palestínski militanti uniesli 7. októbra približne 240 ľudí späť do pásma Gazy pri krvavom útoku na južný Izrael.

Mená troch žien neboli bezprostredne zverejnené. Podľa ZP je takmer isté, že členovia Hamasu nariadili zajatcom hovoriť. Vo vyhlásení obviňuje premiéra z toho, že nedokázal zabrániť útoku zo 7. októbra, a vyzýva na výmenu rukojemníkov za palestínskych väzňov.

Návrat k rodinám

"Prepustite ich občanov, prepustite ich väzňov. Osloboď nás. Osloboď nás všetkých. Nechajte nás vrátiť sa k rodinám!" naliehala.

Spravodajský web al-Džazíry napísal, že sa rozhodol video nezverejniť a nie je jasné, či ide o vynútené vyhlásenie. Zverejnil však prepis vyhlásenia.

Propaganda Hamasu

The Times of Israel opisuje video ako propagandu Hamasu zameranú na rozdelenie Izraelčanov a oslabenie odhodlania v izraelskej spoločnosti v čase, keď izraelská armáda zintenzívňuje svoju operáciu v pásme Gazy. Cieľom Hamasu je získať viac času a zdrojov na boj proti Izraelu prostredníctvom rokovaní o prepustení rukojemníkov. Medzi rukojemníkmi je niekoľko cudzích štátnych príslušníkov, ktorých Hamas identifikoval ako hostí. Hamas chce na druhej strane vymeniť Izraelčanov za všetkých Palestínčanov zadržiavaných v Izraeli. Podľa odhadov z polovice októbra ich bolo viac ako 6 000.

Psychologická hra

"Toto je krutá psychologická propaganda Hamasu a Islamského štátu," uviedol Netanjahu vo vyjadrení, ktoré jeho kancelária vydala krátko po zverejnení videa. Militantov v pásme Gazy prirovnal k organizácii Islamský štát (IS), píše AFP.

Izraelský premiér trojicu žien identifikoval ako Yelenu Trupanobovú, Danielle Aloniovú a Rimon Kirshtovú. Zároveň prisľúbil, že všetky unesené a nezvestné osoby budú privedené domov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok