Rekordný duel slovenskej ženskej basketbalovej ligy. Hráčky Banskej Bystrice deklasovali súperky o 185 bodov

ta3/TASR
29.10.2023 16:47

V 6. kole basketbalovej Niké Extraligy žien sa očakávalo, že vicemajstrovská Slávia Banská Bystrica zvíťazí bez problémov nad nováčikom BK AS Trenčín. Konečný výsledok 201:16 však priniesol prepisovanie mnohých rekordných zápisov.

396530661_835275481932782_3396098945043650402_n.jpg
Facebook/Slávia Banská Bystrica

Oklieštená zostava

Podľa dostupných štatistík bol do sobotňajšieho večera v tomto smere rekordérom Ružomberok, keď ešte v sezóne 1998/1999 triumfoval nad Levicami 182:32.

„Pumám“ sa tak podarilo vytvoriť hneď viacero rekordov naraz – najviac nastrieľaných bodov v zápase a víťazstvo najvyšším rozdielom.

„Takýto zápas som ešte nezažila, nemám čo k tomu dodať. Ani nie, že by sme mysleli na tú dvestovku, ale potrebovali sme takýto zápas, lebo sme v oklieštenej zostave. Nebolo to vôbec o tých bodoch, bolo to o tej našej hre a prístupe. Dievčatá boli pri chuti, odstrieľali to, čo mali. Pre Trenčín je to určite náročné, ale verím, že aj takéto zápasy ich budú posúvať vpred. Mne sa páči, že sa po celý zápas nevzdávali. Je to pre ne veľká škola, ale tiež som niekedy bola v takej situácií. Verím, že ich to neodradí a budú bojovať ďalej, sú na dobrej ceste,“ povedala po zápase asistentka trénerky Slávie Laura van Dalenová.

„Dali sme si v šatni pokyny, že každá hráčka bude mať svoj osobný cieľ. Chceli sme hlavne makať v obrane, pritlačiť na ne a neukázať nejakú ľútosť. Chceli sme makať tak, ako v každom zápase a na tréningu. Dvesto bodov, skvelý pocit, je to asi historický moment. Podarilo sa to preto, lebo sme všetky makali a nikto nič nevypúšťal,“ vyjadrila sa pre oficiálnu klubovú webstránku domáca rozohrávačka Simona Neuschlová.

Dôležitý mentálny proces

Trenčín premenil iba štyri pokusy z poľa a celkovo stratil 94 lôpt. „Ťažko sa hodnotí výsledok, my si asi musíme prejsť trpkú cestu. Vydali sme sa na ňu a niekedy si musíme kalich horkosti vypiť do dna. Bohužiaľ, teraz bol osud na nás asi moc tvrdý, ale aj taký je šport. My sa musíme z toho otrepať a pozerať sa ďalej. Máme mladé družstvo, nemáme žiadnu legionárku, nie je to tím, že nakúpime hráčky a ideme hrať. Nie sme pripravení na to, že hráme celoplošne a súper nás vydusí celoplošným pressingom. Verím, že nám to dá niečo do ďalších zápasov, to je asi celé. Je to taká povinná jazda, nám nezostáva nič iné, len pokračovať v tom, čo robíme – trénovať a dievčatá mentálne pripravovať. Mentálny proces je pre nás asi najťažší,“ uviedol kouč Trenčína Richard Ďorďai.

Tréningový zápas

Historický a rekordný večer podčiarkla srbská rozohrávačka Snežana Bogičevičová, ktorá mala štatistiky z rangu videohier. So 64 bodmi stanovila podľa dostupných štatistík nové maximum v najvyšších slovenských súťažiach, k tomu pridala ešte 24 doskokov a 16 ziskov.

Len jedna asistencia ju delila od tzv. „quadruple-double“ (štyri dvojciferné štatistiky), na ktoré napríklad v histórii zámorskej NBA dosiahli len štyria hráči.

„Sú to len čísla, ktoré sú pekné. Je to môj kariérny rekord v počte bodov. Najdôležitejšie je, že sme vyhrali a hrali sme dobre v obrane. Bol to pre nás svojím spôsobom tréningový zápas. Po eurocupovom dueli sme potrebovali niečo, čím by sme sa opäť naštartovali a dokázali si, že vieme hrať dobre. Mali sme dobrý strelecký večer, získavali sme množstvo lôpt, z ktorých sme dávali ľahké body,“ dodala rekordérka v drese Slávie.

V mužskej Niké Slovenskej basketbalovej lige je držiteľom rekordu Prievidza, keď v hornonitrianskom derby v sezóne 2017/2018 triumfovala nad Handlovou 146:30.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok