Tunisan chcel zaútočiť na šikmú vežu v Pise, bol napojený na Islamský štát

TASR
13.8.2016 18:23

Talianske úrady v piatok nariadili vyhostiť z krajiny občana Tunisu, ktorý je podozrivý z plánovania útoku na šikmú vežu v Pise v talianskom regióne Toskánsko.

Tunisan chcel zaútočiť na šikmú vežu v Pise, bol napojený na Islamský štát
SITA/AP

Tunisana Bilela Chiahouiho zadržali vo štvrtok po tom, ako na svojom konte na jednej zo sociálnych sietí oslavoval páchateľov džihádistických útokov v Európe a uviedol, že on sám má v pláne útok na šikmú vežu v Pise.

Príkaz na jeho vyhostenie z Talianska podpísal sudca so zdôvodnením, že existujú dôkazy o prepojení Tunisana s džihádistickými skupinami a organizáciou Islamský štát.

Po atentátoch, ktoré sa v uplynulých mesiacoch odohrali vo Francúzsku a Belgicku, v Taliansku zosilneli obavy, že by na jeho území mohlo dôjsť k útoku tzv. osamelého vlka - útočníka konajúceho na vlastnú päsť, ale pod vplyvom ideológie islamistov. V posledných týždňoch preto Taliansko vyhostilo viacero osôb podozrivých z džihádizmu.

Veža v Pise, ktorá je najznámejšou šikmou vežou na svete, stojí na Námestí zázrakov, zvanom aj Katedrálne námestie. Spolu s kruhovou krstnou kaplnkou a cintorínom je súčasťou areálu okolo hlavnej mestskej katedrály.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok