Požiar v kazašskej bani si vyžiadal najmenej 32 obetí. Pátranie po ďalších baníkoch pokračuje

ta3/TASR
28.10.2023 15:58

Počet mŕtvych po požiari v bani v strednom Kazachstane, patriacej nadnárodnej oceliarskej spoločnosti ArcelorMittal, stúpol na 32. Stále prebieha pátranie po 14 nezvestných baníkoch. Informovali o tom pohotovostné služby krajiny, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

V podzemí sa v čase vypuknutia požiaru nachádzalo 252 osôb.

Nešťastie sa stalo v bani Kostenko nachádzajúcej sa pri priemyselnom meste Karaganda. Jeho príčina nebola bezprostredne známa.

„V bani Kostenko sa k 16.00 h (12.00 h SELČ) našli telá 32 ľudí,“ uviedlo vo vyhlásení kazašské ministerstvo pre mimoriadne situácie. „Pátranie po 14 baníkoch pokračuje,“ dodalo.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v súvislosti s katastrofou už skôr oznámil, že jeho vláda ukončí spoluprácu so spoločnosťou ArcelorMittal.

Tá je opakovane terčom kritiky za porušovanie základných bezpečnostných predpisov. V jednej z baní spoločnosti došlo v auguste k nešťastiu, pri ktorom zahynulo päť ľudí.

Prezident Tokajev po tragickom požiari v bani Kostenko povedal, že oceliarsky gigant ArcelorMittal, zaregistrovaný v Luxembursku, je „najhoršia spoločnosť v našich dejinách“.

„Táto spoločnosť sa ukázala ako najhoršia v našich dejinách, pokiaľ ide o spoluprácu s vládou,“ vyhlásil Tokajev na stretnutí s príbuznými obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok