Začíname kráčať k vylúčeniu KDH, vyhlásil šéf LGBTI+ organizácie európskych ľudovcov

ta3/euractiv/Braňo Balogh
27.10.2023 14:15

Európska ľudová strana (EPP) patrí medzi konzervatívne frakcie Európskeho parlamentu.Tento rok medzi svoje pridružené subjekty prijali Európsku stredopravú alianciu LGBT+. Práve táto frakcia kritizovala slovenskú politiku kresťanských demokratov.

Frederick Saweståhl
Facebook/F. Saweståhl

Okrem Slovenska Saweståhl kritizoval aj Taliansku vládu

Práve šéf tejto aliancie Fredrik Saweståhl sa kriticky vyjadril k viacerým stranám v EPP, vrátane KDH, informuje portál euractiv. „EPP je najširšia politická skupina v EÚ. Niektoré členské strany sú pri otázkach LGBTI+ práv progresívnejšie, niekde to trvá oveľa dlhšie. Ale nemôžeme ignorovať, ak sa nejaká strana vydá úplne opačným smerom,“ vyhlásil Saweståhl. Okrem KDH kritizovali aj vládu Giorgie Meloni za narúšanie práv dúhových rodín.

Predseda frakcie upozornil, že diskusia o prípadnom vylúčení KDH z frakcie by sa zintenzívnila, ak by sa slovenskí kresťanskí demokrati priklonili k nejakej iniciatíve súčasnej vlády na obmedzenie práv LGBTI+ ľudí.

European Centre-Right LGBT+ Alliance European Centre-Right LGBT+ Alliance/F. Sawestahl European Centre-Right LGBT+ Alliance

KDH sa kritike bráni: Sme názorovo konzistentní

Zahraničný tajomník KDH Slavomír Gregorík sa podobným obvineniam bráni. Podľa Gregoríka v téme LGBTI politík v EPP nepanuje zhoda. Navyše pripomína, že strana stála proti pridruženiu sekcie k EPP. „KDH ako jediná zo slovenských strán v EPP hlasovalo v tejto veci PROTI pridruženiu spomínanej organizácie,“ uviedol. Doplnil, že KDH si za svojimi dlhodobo stojí: „KDH je v otázke hodnôt konzistentné na národnej aj európskej úrovni a vždy bude presadzovať kresťansko-demokratické hodnoty, na ktorých základe bola EPP založená“.

Saweståhl: ústavný zákaz adopcií je hlúpy

Saweståhl kritizoval najmä slová predsedu Mariana Majerského, ktorý tvrdil, že by KDH „pravdepodobne“ podporil ústavný zákaz adopcií pármi rovnakého pohlavia. Podľa neho by sa v prípade hlasovania za zákaz malo pristúpiť k diskusií o vylúčení KDH zo skupiny EPP. Podobné kroky proti právam queer osôb sú nie len hlúpe, ale idú aj proti hodnotám ľudovej strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok