Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina nežiada o výnimky pri vstupe do EÚ. Odporúčania už prakticky implementovala

ta3/TASR
27.10.2023 07:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina "prakticky implementovala" odporúčania Európskej únie, ktoré boli predložené ako podmienka pre jej vstup do EÚ.

Germany_Ukraine777738.jpg
TASR/AP

Dôvod na začiatok rokovaní

Ako objasnila britská stanica BBC, Zelenskyj to povedal v príhovore k účastníkom summitu Európskej rady konanom na úrovni lídrov EÚ.

Zelenskyj v príhovore poukázal na to, že Ukrajina napriek vojne, ktorú Rusko rozpútalo na jej území, nežiada o výnimky zo všeobecných pravidiel. Informoval pri tom, že „Ukrajina prakticky implementovala sedem odporúčaní Európskej komisie“.

Špecifikoval, že to boli „rozhodnutia, ktoré boli jednoduchšie, (ale) aj rozhodnutia, ktoré boli pre politikov ťažké“.

Tieto skutočnosti podľa Zelenského dávajú EÚ dôvod, aby rozhodla o začatí rokovaní o členstve Ukrajiny.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje tento týždeň uviedla, že správa o stupni pripravenosti Ukrajiny na vstup do EÚ bude predložená 8. novembra.

Následne by na summite lídrov EÚ, ktorý sa bude konať 14.-15. decembra, malo byť prijaté konečné rozhodnutie o začatí formálnych rokovaní o členstve Ukrajiny v EÚ.

Viacero podmienok

Podľa Reuters Európska únia zrejme ocení doterajšie úsilie Ukrajiny, ale môže jej uložiť i ďalšie podmienky, a to najmä v súvislosti s bojom proti korupcii a právami menšín - ide o otázku, ktorú Maďarsko v súvislosti s Ukrajinou nastoľuje opakovane.

Ukrajina získala štatút kandidáta na vstup do Európskej únie vlani. Aby sa stala plnohodnotným členom EÚ, musí splniť mnoho podmienok a odporúčaní Európskej komisie.

Medzi nich patrí okrem iného reforma Ústavného súdu i súdnictva ako takého, reformy v rámci boja proti korupcii, zákony proti praniu špinavých peňazí a proti vplyvu oligarchov, zákon o slobode médií a legislatívu o ochrane národnostných menšín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok