V deň teroristického útoku jej uniesli dcéry. Rezort diplomacie potvrdil únos občanov Maďarska Hamasom

26.10.2023 15:53

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok pre server hetek.hu potvrdilo, že militantné palestínske hnutie Hamas pri sérii útokov na Izrael 7. októbra zajalo aj dvoch maďarských občanov. Informuje o tom spravodajca v Budapešti.

Lebanon_Israel_Palestinians783707.jpg
Foto: TASR/AP (ilu)

Unesené dcéry

Ide o osemročnú Ellu a 15-ročnú Dafnu. Maďarsko-izraelská matka Majan Zin v rozhovore pre hetek.hu uviedla, že dve dcéry uniesli z domu jej bývalého manžela v deň teroristického útoku. Dodala, že teroristi únos jej detí z kibucu na hraniciach Gazy vysielali naživo. Neskôr na iných záberoch videla svoje dcéry plakať medzi džihádistami.

Špeciálna pracovná skupina

Hovorca rezortu zahraničných vecí Máté Paczolay denníku povedal, že sú v neustálom kontakte s matkou a špeciálnou pracovnou skupinou zriadenou izraelskými úradmi.

"Deti majú dvojaké maďarsko-izraelské občianstvo. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme ich oslobodili, ale z bezpečnostných dôvodov nemôžeme poskytnúť viac podrobností," povedal hovorca.

Evakuácia ľudí

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí evakuovalo už vyše 400 maďarských občanov z krízovej oblasti a v pásme Gazy je ešte 15 Maďarov, s ktorými sú v pravidelnom kontakte. O zajatí maďarských rukojemníkov doposiaľ rezort neinformoval.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok