Ďalšia streľba v USA. Incident v štáte Maine si vyžiadal desiatky obetí

26.10.2023 06:32

Pri streľbe na viacerých miestach v americkom meste Lewiston v štáte Maine zahynulo najmenej 22 ľudí a 50 až 60 ďalších utrpelo zranenia. Informovala o tom televízia NBC News s odvolaním sa na políciu.

Podozrivým je 40-ročný muž, po ktorom pátrajú stovky policajtov. O situácii je priebežne informovaný prezident USA Joe Biden.

Streľba bola hlásená v stredu večer miestneho času (SELČ) z bowlingu a reštaurácie v tomto meste s približne 36 000 obyvateľmi na severovýchode Spojených štátov.

Podozrivý je nebezpečný

Polícia vyzvala miestnych obyvateľov, aby sa zamkli vo svojich domoch a nevychádzali von. Na Facebooku tiež zverejnila fotografiu podozrivého, na ktorej je muž v modrých nohaviciach a hnedej mikine s niečím, čo vyzerá ako automatická alebo poloautomatická zbraň.

Neskôr polícia uviedla, že po Robertovi Cardovi pátra, a varovala ho, že je ozbrojený a nebezpečný. Agentúra AP napísala, že Card je vycvičený armádny inštruktor zbraní, ktorý mal v poslednom čase psychické problémy. Toto leto strávil dva týždne v psychiatrickom zariadení. Údajne počul hlasy a vyhrážal sa útokom na vojenské výcvikové zariadenie v Saco v štáte Maine.

Časté streľby

Útoky strelnými zbraňami sú v USA veľmi časté. Podľa neziskovej organizácie Gun Violence Archive bolo od začiatku tohto roka v krajine zaznamenaných 564 prípadov masovej streľby. Štatistiky zahŕňajú prípady, keď boli pri streľbe zranené alebo zabité najmenej štyri osoby bez strelca.

Podľa agentúry Reuters je masaker v Lewistone najhorším od augusta 2019, keď strelec v texaskom El Pase zabil 23 ľudí.

Televízia NBC News uviedla, že 22 mŕtvych je takmer rovnaký počet, aký sa bežne zabije v 1,4-miliónovom štáte Maine za celý rok. Vlani tam polícia zaznamenala 29 vrážd, čo je o deväť menej ako v roku 2020.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok