V Prešove zrušili hlasovanie o regulácii hazardu. Ľudia herne v meste nechcú, aj napriek vysokým príjmom pre mestskú kasu

25.10.2023 12:40

Prešovskí mestskí poslanci sa na svojom stredajšom zasadnutí napokon nebudú zaoberať hazardom v meste. Poslanec Rudolf Dupkala, ktorý predložil návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o jeho znovuzavedení, svoj návrh stiahol.

herné automaty
Foto: Profimedia

Prevládajú emócie

V súvislosti s predloženým materiálom podľa neho prevládajú skôr emócie ako racio. Ako tvrdí, je zástancom toho, že ak má mesto niečo prijať, musí to mať najskôr s ľuďmi odkomunikované.

"Tu som evidentne zlyhal, podľa toho, čo čítam na sociálnych sieťach. Niektorí moji kolegovia, ktorí sa vyjadrujú pre médiá, nemajú ani šajnu o tom, o čom bol môj návrh," povedal. Je presvedčený, že možno po týždňoch alebo mesiacoch komunikácie s obyvateľmi možno niektorí zmenia názor.

Príjem z herní je 400-tisíc eur pre mesto

Dupkalov návrh VZN riešil reguláciu hazardu v Prešove tak, aby nedošlo k jeho plošnému zákazu. Rovnako chcel, aby mesto dokázalo mať pod prísnou kontrolou prevádzky hazardných hier, malo naďalej príjem z prevádzok vo výške minimálne 400-tisíc eur ročne a zabránilo sa vzniku nelegálnych herní.

Mesto chce hazard zakázať

S návrhom nesúhlasila bývalá primátorka Prešova Andrea Turčanová. Tvrdí, že mesto už dalo jasne najavo svoj postoj, že je proti hazardu a jeho podpore. Odmietavý postoj k návrhu VZN vyjadrila aj iniciatíva Zastavme hazard. Prešovských mestských poslancov vyzvala, aby tento návrh odmietli. Na internete spustila aj petíciu, pod ktorú sa doteraz podpísalo vyše 5700 ľudí.

Za zákaz hazardu v Prešove sa v minulosti v petícii vyjadrilo viac ako 17-tisc ľudí. Poslanci v januári 2021 prijali VZN o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok