Vody Grónska brázdil 400-ročný žralok. Staršieho stavovca nepoznáme

ČTK SITA
12.8.2016 09:17

Vedci objavili nového najdlhšie žijúceho stavovca, ktorý sa zrejme dožil 400 rokov. Výskumnú štúdiu zverejnil časopis Science. Rekordmanom je vraj žralok žijúci v Grónsku, ktorý uhynul pred niekoľkými rokmi.

Vody Grónska brázdil 400-ročný žralok. Staršieho stavovca nepoznáme
SITA/AP

Odchýlka až 120 rokov

Vďaka novej výskumnej technike dospel medzinárodný tím vedcov k záveru, že žralok mohol brázdiť chladné arktické vody približne 400 rokov. Experti skúmali telá 28 samíc s veľkosťou od 81 do 502 centimetrov, z ktorých väčšina zomrela po tom, ako sa chytili do rybárskych sietí.

Najstarší z exemplárov žraloka mohol podľa kodanského biológa žiť až 392 rokov. Problém však spočíva v tom, že chybová hranica má vzhľadom k technickej nedokonalosti testu odchýlku až 120 rokov. Znamená to, že jedinec sa zrejme narodil medzi rokmi 1500 a 1740 a tým, že najpravdepodobnejším dátumom je rok 1620. Doteraz bola za najdlhšie žijúceho stavovca považovaná veľryba grónska, ktorá uhynula vo veku 211 rokov.

Jeden centimeter za rok

Žralok grónsky žije v severnej časti Atlantického oceánu a dorastá do dĺžky približne päť metrov. Ide o pomaly sa pohybujúci druh žraloka, o ktorom si vedci už v minulosti mysleli, že sa dožíva veľmi vysokého veku.

Vek žralokov určovali pomocou rádiokarbónového datovania šošoviek zložených zo špeciálneho materiálu obsahujúceho proteíny, ktoré sú metabolicky inertné. "To znamená, že po tom, ako sa tieto proteíny v tele syntetizujú, sa už neobnovujú. Takže sme mohli izolovať tkanivo, ktoré vzniklo, keď bol žralok ešte mláďa, a následne určiť jeho vek," vysvetlil Julius Nielsen z Kodanskej univerzity.

Z toho vyplýva, že tieto žraloky narastú iba o centimeter za rok, pričom vedci predpokladajú, že pohlavne zrelé sú až po dosiahnutí dĺžky štyri metre, keď už majú približne 150 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok