Najúspešnejší olympionik Phelps získal v Riu už štvrté zlato

TA3 TASR
12.8.2016 07:57

Americký plavec Michael Phelps získal na OH 2016 v Riu de Janeiro zlatú medailu na 200 m polohové preteky časom 1:54,66 min. Bol to pre neho už 22. najcennejší kov spod piatich kruhov a celkovo 26. olympijská medaila v kariére (22-2-2).

Suverénny výkon

Phelps sa stal prvým plavcom v histórii, ktorý získal najcennejší kov v tej istej disciplíne na štyroch olympiádach za sebou.

Phelps získal do zbierky ďalšie olympijské zlato suverénnym spôsobom, na prsiarskej časti odskočil svojim rivalom a napokon zvíťazil s takmer dvojsekundovým náskokom pred Japoncom Kosukem Haginom. Ako tretí nakoniec dohmatol Číňan Šun Wang. Prekvapením je až piate miesto Ryanea Lochteho, ktorému absolútne nevyšla záverečná krauliarska časť.

"Niečo, o čom som sníval"

Americký plavecký fenomén získal v Riu už štvrté zlato a opäť posunul hranicu ako najstarší olympijský víťaz v individuálnej plaveckej disciplíne. "Vyhrať štyrikrát za sebou... Je to pre mňa veľmi emotívne. Je to niečo špeciálne, niečo, o čom som sníval," citoval britský denník The Guardian Phelpsa, ktorý neskrýval na pódiu emócie: "Uvedomil som si všetko, čo som dokázal."

Phelps je ozdobou nielen svojej éry, ale aj celej histórie. V roku 2008 získal osem zlatých medailí a prekonal tak famózny rekord svojho krajana Marka Spitza z roku 1972. Pre "Žraloka z Baltimore" je Rio 2016 piatou olympiádou, čo sa zatiaľ nepodarilo žiadnemu americkému plavcovi. V olympijskom bazéne štartoval Phelps prvýkrát v Sydney 2000, keď mal iba pätnásť rokov. Medailu síce nevybojoval, zato však získal ostrohy do budúcej kariéry.

Niekoľko momentov po zisku 22. olympijského zlata postúpil Phelps aj do finále na 100 m motýlik. V prvom semifinále skončil časom 51,58 s na druhom mieste a v noci na sobotu SELČ tak môže doplniť svoju medailovú zbierku už o 23. najcennejší kov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok