Najpamätnejšie debakle hokejovej extraligy v posledných sezónách. Prehry o jedenásť zásahov, gólové hody či skvelé výhry v play-off

ta3/Patrik Mindžák
25.10.2023 18:00

Slovenská najvyššia hokejová súťaž občas prinesie aj výsledky, ktoré by čakal málokto. Padne mnoho gólov od oboch tímov či jeden z nich dostane pamätný debakel. Zamerali sme sa na posledných deväť sezón, vrátane aktuálnej, a porovnávali sme najvyššie víťazstvá klubov.

hokej05_15_10_2023992242.jpg
TASR/František Iván (ilu)

Gólové hody

Od sezóny 2015/2016 mali diváci možnosť vidieť najviac 14 presných zásahov v jednom stretnutí. Udialo sa tak v dvoch prípadoch.

Išlo o zápasy medzi Žilinou a Nitrou (10:4) a tiež medzi Zvolenom a MAC Újbuda Budapešť (8:6).

V týchto dueloch padli dva hetriky. Podarilo sa to vtedajšiemu hráčovi Žiliny Michalovi Švihálkovi a útočníkovi Chrisovi Langkowovi z Budapešti.

Debakle od belasých

O tri góly menej padlo v stretnutiach tímu z hlavného mesta. Najvyššia výhra bola o jedenásť gólov, v oboch prípadoch takto rozobrali súpera hokejisti Slovana Bratislava.

Najprv udelili pamätnú výslužku Detve a neskôr Liptovskému Mikulášu. Stalo sa tak v rovnakej sezóne, a síce 2019/2020. Merania síl dopadli rovnako a síce 11:0.

Nezabudnuteľné večery

Od roku 2015 skončili iba dva zápasy s rozdielom desať gólov. Liptovský Mikuláš dostal takúto nádielku pred domácim publikom od rivala z Popradu. Ich česť v zápase zachránil presným zásahom Allan McShane. Zápas tak skončil v pomere 1:11.

Druhé meranie síl skončilo 10:0, Nitra doma porazila projekt slovenskej reprezentácie do dvadsať rokov. Mladíci tak odišli s poriadnym debaklom.

Tri zápasy dopadli v prospech Košíc, Banskej Bystrice a Popradu v pomere 9:0. Raz sa z týchto prípadov tešili hostia, dvakrát domáci.

Vtedajší hráč Košíc Marcel Haščák udelil Nitre štyri kúsky. Lepší večer však mal James Gregory Arniel, ktorý v derby rozvlnil sieť v liptovskej bránke až päťkrát.

Stretnutia, keďy tímy porazili svojich súperov o osem gólov s tým, že víťazi strelili najmenej „desiatku“, sú taktiež tri.

Podarilo sa to vtedajšiemu nováčikovi z Michaloviec, ktorý na vlastnom ľade zdemoloval Detvu.

Výsledok 10:2 zaznamenali aj Nové Zámky či Slovan Bratislava. Bývalý hráč klubu z hlavného mesta Tomáš Zigo vtedy prispel k triumfu tromi gólmi.

Debakle vo vyraďovacej časti

Keď sezóna dospela do najdôležitejšej fázy, niekedy bol rozdiel medzi tímami aj tak priepastný.

V rovnakých rokoch, ktoré sme v článku analyzovali, bol najvyšší výsledok v play-off v pomere 8:0. Uštedrila ho Banská Bystrica Novým Zámkom. Len deň predtým uspeli „barani“ v prvom dueli štvrťfinále play-off 8:2 proti rovnakému súperovi.

Celkom tak strelili súperovi 16 gólov v dvoch zápasoch, v sérii, ktorú zvládli 4:1 na zápasy, rozvlnili sieť až 27-krát.

O sedem zásahov sa podarilo triumfovať dvom tímom, a síce znova Bystrici a Nitre. Aktuálne hráč Zemplínčanov z Michaloviec Dávid Buc pomohol k triumfu „baranov“ na ľade Martina tromi gólmi.

Aké výsledky prináša nová sezóna?

Čo sa týka aktuálnej sezóny, tak tam môžeme zaradiť štvoricu duelov, ktoré patrili medzi prekvapivé či gólové.

Hneď na úvod, v prvom kole, „vyfasovali“ hokejisti Slovana domácu potupnú prehru od Michaloviec v pomere 2:8.

Hneď v nasledujúcom kole nechali na neúspech zabudnúť, na ľade Humenného triumfovali vysoko 8:3.

Ešte o gól viac strelili hokejisti Zvolena v Nitre a zvíťazili 9:3.

Hokejisti spod Zobora však nemusia smútiť, najvyššia tohtosezónna výhra patrí im. V 11. kole „vyprášili baranov“ na domácom ľade 10:1. Hetrik sa podarilo streliť útočníkovi Robertovi Jacksonovi.

Najväčší tyrani

Z analyzovaných zápasov si môžeme vybrať dva kluby - HC Slovan Bratislava a Banskú Bystricu. Oba kluby mali v tomto článku zastúpenie štyrikrát - v prípade vysokých výhier.

Tieto tímy teda „týrali“ svojich súperov, ukazovali im svoju dominanciu. Ak by sme zrátali skóre z daných duelov, bez ohľadu na rozdielne sezóny a jednotlivé kádre, lepšie by mali slovanisti - 40:5, celkovo v prospech +35.

„Barani“ mali „len“ 32 strelených gólov, inkasovali dva. Rozdiel v skóre je teda +30.

V aktuálnej sezóne sú na tom lepšie Bystričania, sú na 5. mieste, Slovanu patrí ôsma pozícia. Klub zo stredného Slovenska nazbieral o šesť bodov viac.

Smoliar s čestným zásahom

Za najväčšieho smoliara v tomto článku vyberáme Liptovský Mikuláš, zaznamenal až štyri hrozivé prehry.

V posledných rokoch sa nenachádzal na popredných miestach tabuľky. V tej aktuálnej nechce opäť bojovať o záchranu, a zatiaľ sa mu to aj darí. Klubu patrí solídna 6. priečka, hrá pokojný stred tabuľky.

Na prvú Spišskú Novú Ves aktuálne po 12. kole stráca deväť bodov, pred posledným Humenným má náskok 11 bodov.

Z krutých prehier, ktoré sme tu rozoberali, majú hráči Mikuláša iba jeden strelený gól, inkasovali až rovných 40. Suma sumárum, -39. Boli teda najväčším fackovacím panákom.

To sa však môže v tejto sezóne zmeniť a na tieto minulé prehry môžu ľahko zabudnúť prípadným úspechom vo vyraďovacej časti sezóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok