Sulík ohlásil, že skončí ako líder SaS. Strane šéfuje od jej vzniku

23.10.2023 11:04 , Aktualizované: 23.10.2023 12:34

Richard Sulík končí ako predseda strany SaS. Na najbližšom kongrese strany v marci 2024 sa postu vzdá. Bude sa uchádzať o novú funkciu čestného predsedu strany a kandidovať chce do eurovolieb. Oznámil to na pondelkovej tlačovej konferencii.

Richard Sulík na tlačovej konferencii ohlásil vznik novej funkcie čestného predsedu SaS. Na najbližšom kongrese strany 23. marca 2024 sa postu vzdá. Ten bude mať dozornú funkciu v strane. V nadchádzajúcich voľbách ohlásil kandidatúru do europarlamentu. 

Úspešný príbeh

"Pätnásť rokov existencie SaS znamená aj 15 rokov môjho života. Bol by som veľmi nešťastný, keby tento výnimočný politický projekt skončil spolu so svojím zakladateľom," vyhlásil Sulík. Stranu, ktorú založil, označil za úspešný príbeh.

Päť mesiacov považuje Sulík za dostatočnú dobu, aby jeho potenciálny nástupca oslovil spolustraníkov. V strane vidí viacero vhodných kandidátov na predsedu.

Kandidatúru na post predsedu zvažuje aktuálny podpredseda Branislav Gröhling. Jana Bittó Cigániková odpovedať nechcela. Mária Kolíková sa zatiaľ jednoznačne nevyjadrila. Potvrdila len kandidatúru do republikovej rady.

Podpredsedníčka

Ako Sulík dodal, o post šéfa strany sa môže uchádzať iba člen SaS. Prijímanie nových do kongresu zastavili.

Sulík zároveň informoval, že Janu Bittó Cigánikovú zvolila republiková rada za podpredsedníčku strany.

V europarlamente budem viac platný

Sulík deklaroval, že z politiky neodchádza. Je však presvedčený, že v europarlamente bude viac platný ako v Národnej rade SR, a to napríklad pri podaniach na OLAF (Európsky úrad pre boj proti podvodom), strážení smerníc či v boji za slovenské záujmy.

Do Národnej rady SR plánuje kandidovať aj v ďalších voľbách. Ako skonštatoval, ak bude SaS vo vláde, rád bude súčasťou slovenskej politiky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok