Vo Francúzsku zvyšujú bezpečnosť na letiskách a vlakoch. Ide o reakciu na prechádzajúce teroristické hrozby

ta3/čtk
22.10.2023 17:40

Francúzsko po vlne bombových hrozieb zvyšuje bezpečnosť na parížskych letiskách a vo vlakoch. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ministra dopravy Clémenta Beauneho. V krajine už platí najvyšší stupeň teroristickej pohotovosti, ktorý úrady zvýšili po nedávnej vražde učiteľa v severofrancúzskom meste Arras.

France_Protest768282.jpg
TASR/AP

Hra na strach

Bezpečnostné hliadky na parížskych letiskách budú posilnené o 40 % a personál národného železničného dopravcu SNCF o 20 %, uviedol Beaune, ktorý tiež povedal, že na staniciach bude viac policajtov.

„Dopravné (siete) sú miesta, ktoré v histórii našej krajiny a Európy utrpeli veľké straty pri útokoch,“ povedal Beaune.

Okrem zvýšeného rizika sa podľa neho v krajine objavili aj ľudia, ktorí „hrajú na strach“.

Minister vo svojom vyhlásení podľa agentúry Reuters poukázal na vlnu bombových hrozieb z posledných dní, ktorých terčom boli dopravné siete, školy alebo kultúrne centrá.

Viacero hrozieb a evakuácií

Od stredy 18. októbra bolo zaznamenaných 70 bombových hrozieb týkajúcich sa francúzskych letísk, uviedol Beaune a dodal, že takmer všetky boli zaslané z rovnakej e-mailovej adresy vo Švajčiarsku.

Minister varoval, že nejde o „malé žartíky, ale o závažné zločiny“ a polícia ich bude vyšetrovať.

Podľa agentúry Reuters musel zámok vo Versailles z bezpečnostných dôvodov opäť nariadiť evakuáciu, a to už siedmykrát za posledných osem dní. Neskôr ho opäť otvorili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok