Huliak je ešte väčší exot ako Danko, myslí si Bittó Cigániková. Nominácie SNS sú obzvlášť úsmevné, reagoval Šipoš

ta3/Soňa Búranová, Rasťo Iliev
22.10.2023 12:28 , Aktualizované: 22.10.2023 15:28

V relácii V politike diskutovali Jana Bittó Cigániková (SaS), Michal Šipoš (Oľano a priatelia) a Marián Čaučík (KDH). Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

vpolitike-nedela22.10.
ta3

Huliak ako červená čiara

Bittó Cigániková za SaS hovorí, že je správne, že prezidentka odmieta vymenovať Huliaka a SaS sa stotožňuje s jej argumentmi. Pripomenula najmä hoaxy, ktoré Huliak šíri, napríklad ten, že "medveďa považuje za biologickú zbraň".

Najviac nesúhlasí s tým, že prvú zahraničnú cestu by Huliak absolvoval do Moskvy, aby odprosil Putina, že Slovensko pomáhalo Ukrajine. Neprekáža jej, že bude sedieť v parlamente, ale nemyslí si, že je to vhodný adept na ministerský post.

Čaučík hovorí, že si ho nevie predstaviť na rade ministrov. KDH to vníma ako "kyvadlo", ktoré sa v minulej vláde nachýlilo na jednu stranu. Uviedol, že získal viac krúžkov od voličov než Bittó Cigániková, Šipoš aj on dokopy, čo je podľa neho výsledkom vládnutia minulej vlády.

Šipoš reagoval, že SNS sa neštíti ničoho. Huliak podľa neho prináša lacné klamstvá, ktorým veria ľudia, pretože sledujú dezinformačnú scénu. "Je to také ľúbivé, ľahko pochopiteľné. Na koho to zvaliť? No tak zvaľme to na medveďa. Huliak je absolútne mimo misu tohto rezortu," reagoval na jeho vyjadrenia Šipoš. Oľano a priatelia však tvrdia, že oveľa spornejším nominantom je Robert Kaliňák.

SNS zvolala na pondelok protest pred Prezidentským palácom, aby podporila Huliaka, keďže na jeho nominácii trvá. V súvislosti s jeho menovaním vznikli aj petícia - jedna je za jeho menovanie, druhá proti.

Bittó Cigániková si myslí, že Andrej Danko nemyslí nomináciu Huliaka vážne, keďže ho "ponúka v prvom kole" a očividne má aj plán B. Poslanci vraj dostali informáciu, že cez SNS je Huliak navrhnutý za predsedu výboru pôdohospodárstva a životného prostredia. "Vyzerá to tak, že asi sa s tým ministerským postom až tak neráta," hovorí poslankyňa SaS.

"Huliak je ešte väčší exot ako pán Danko. Myslím si, že s ním bude mať vláda veľké problémy," uviedla.

Šipoš hovorí, že je potrebné sa zamyslieť, či Danka nedostala do parlamentu práve strana Tomáša Tarabu. "Ktovie, či by bol dnes pán Danko súčasťou televízie," zhodnotil.

Čaučík to okomentoval tak, že SNS sa síce dostala do parlamentu, ale jej mandát je slabý. "Niečo sú silácke predvolebné reči a druhá vec bude realita, ktorá verím, bude miernejšia a kľudnejšia," dodal.

Mieria do výborov

Bittó Cigániková v ta3 prezradila, že bude bežnou radovou členkou zdravotníckeho výboru v parlamente. "Treba sa venovať jednej veci a poriadne. Popri tom sa budem snažiť ochraňovať práva menšín a práva žien," doplnila. Predpokladá, že jeho súčasťou bude aj s lekárom Tomášom Szalayom, ktorý tiež kandidoval za SaS.

Šipoš si myslí, že bude vo výbore pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Predpokladá, že bude aj jedným z adeptov na post predsedu poslaneckého klubu hnutia Oľano a priatelia. Oznámil, že sa o tom rozhodne v utorok.

Čaučík povedal, že bude členom výboru pre ľudské práva a menšiny a vo výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Predsedníčkou poslaneckého klubu KDH bude Martina Holečková.

Celú časť relácie V politike si môžete pozrieť nižšie:

Nesúhlasia so Šimkovičovou

Šipoš k nominácii Martiny Šimkovičovej povedal, že ide o ten istý výsmech ako v prípade Huliaka. "Eseneskárske nominácie sú obzvlášť úsmevné," dodal.

Bittó Cigániková hovorí, že "málokedy takto vzdelaný, rozhľadený človek má málokedy také extrémistické názory ako pani Šimkovičová". "Je to určite krásna, sympatická žena. Bolo by dobré, keby taká zostala, aj keď otvorí ústa," okomentovala.

Čaučík si myslí, že je nešťastné, keď už nominácie vyvolávajú veľký odpor odbornej verejnosti. "Pani Šimkovičová má veľký odpor kultúrnej verejnosti," dodal s tým, že kritiku vyvolali aj nominácie Žigu či Blahu.

Šipoš sa o nominácii Roberta Kaliňáka vyjadril, že ide o "najtoxickejšiu" nomináciu. Myslí si, že stratégiou SNS je dostať čo najviac ľudí mimo klubu SNS mimo parlamentu. "Danko nemá pod kontrolou hlasovanie ani pani Šimkovičovej, ani pána Huliaka. Potrebujú ich vytlačiť do rôznych funkcií," myslí si. Podľa neho si Fico a Pellegrini uvedomujú, že klub SNS je zlepenec.

Čaučík si myslí, že práve minulá vláda zapríčinila aj to, že sa vrátil Fico, a to "so silou od voličov".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok