Izrael rozdal ľuďom na severe Gazy letáky. Varoval ich, že môžu byť považovaní za komplicov Hamasu

22.10.2023 08:06

Izrael obyvateľov Pásma Gazy prostredníctvom letákov varoval, že pokiaľ zostanú v jeho severnej časti, môžu byť považovaní za komplicov radikálneho palestínskeho hnutia Hamas. Informoval o tom server BBC News, ktorý pripomína, že Izrael podľa všetkého chystá v Gaze pozemnú ofenzívu.

Hamas
Foto: TASR/AP

Presun obyvateľov

Podľa palestínskych úradov zahynulo v Pásme Gazy počas noci na nedeľu pri izraelských úderoch najmenej 55 ľudí. Agentúra Reuters zase napísala, že Spojené štáty na Blízky východ pošlú ďalšie zbrane, v pohotovosti budú aj ďalší americkí vojaci.

Izrael, ktorý Gazu bombarduje v odvete za krvavý útok Hamasu zo 7. októbra, obyvateľov severnej časti tohto úzkeho pobrežného pásu opakovane vyzval, aby sa presunuli na juh. Doteraz tak podľa izraelskej armády urobilo približne 700-tisíc ľudí z odhadovaného počtu 1,1 milióna obyvateľov tejto časti Gazy.

Teraz Izrael svoje varovanie ešte zosilnil. Izraelská armáda už skôr uviedla, že sa vyprataním časti Gazy, v ktorej žije 2,3 milióna ľudí, snaží predísť civilným obetiam. Hovorca izraelskej armády v sobotu povedal, že sa jednotky aj naďalej pripravujú na ďalšiu fázu bojov, ktorá bude podľa serveru The Times of Israel spočívať v práve pozemnom útoku.

Intenzívnejšie útoky

Palestínske hnutie Hamas tvrdí, že izraelské údery na Pásmo Gazy sú v posledných hodinách intenzívnejšie, píše agentúra AFP. Podľa údajov úradov v Pásme Gazy, ktoré kontroluje toto hnutie, počas noci zomrelo kvôli izraelským úderom 55 ľudí a bolo zničených vyše 30 domov. V sobotu Hamas informoval o najmenej 29 mŕtvych pri nočných útokoch zo strany izraelskej armády.

Server The Times of Israel tiež s odkazom na diplomatický zdroj informoval o tom, že americká vláda aj vlády niektorých európskych krajín, ktorých občania boli Hamasom unesení, tlačí na Izrael, aby kvôli rukojemníkom, ktorých ozbrojenci v pásme držia, pozemnú inváziu do Gazy odložil. V sobotu večer sa pýtali na postoj aj amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý povedal len, že s Izraelčanmi hovoria.

Dodávky pomoci sú nutné

Spojené štáty podľa Reuters k situácii v regióne chcú predložiť svoj návrh rezolúcie Bezpečnostnej rade OSN, ktorý konštatuje, že Izrael má právo na sebaobranu a požaduje, aby Irán prestal vyvážať zbrane "militantným a teroristickým skupinám, ktoré ohrozujú mier a bezpečnosť v regióne". Návrh tiež požaduje "nepretržité, dostatočné a neobmedzené" dodávky pomoci do Gazy.

Pentagón v noci na nedeľu informoval o tom, že na Blízky východ vyšle ďalšie systémy protileteckej obrany THAAD a Patriot. Koľko vojakov je v pohotovosti a pripravených na prípadný presun do regiónu, neuviedol. Spojené štáty do východného Stredomoria už vyslali aj dve lietadlové lode.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok