V Egypte sa koná summit o konflikte v Izraeli a Pásme Gazy. Spoločné vyhlásenie sa neočakáva

ta3/TASR
21.10.2023 14:22

V Egypte v sobotu dopoludnia začala medzinárodná konferencia o konflikte v Izraeli a v Pásme Gazy. Na stretnutí sa zúčastňujú desiatky predstaviteľov predovšetkým z európskych a arabských krajín, zástupcovia strán v konflikte, Izraela a palestínskeho hnutia Hamas, však na ňom chýbajú.

Egypt summit
TASR/AP

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sisí na jej začiatku kritizoval civilné obete konfliktu aj blokádu Pásma Gazy zo strany Izraela. Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na posilnenie prepravy humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

Viacero známych lídrov

Podľa záberov z konferencie na webových stránkach egyptskej prezidentskej kancelárie sa na sobotňajšom rokovaní zúčastňuje napríklad vodca palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás, generálny tajomník OSN António Guterres, predseda Európskej rady Charles Michel, španielsky premiér Pedro Sánchez, talianska premiérka Giorgia Meloniová či nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková.

Na zasadnutí je aj množstvo arabských politikov, napríklad jordánsky kráľ Abdalláh II., bahrajnský kráľ Hamad bin Ísa Chalífa či iracký premiér Muhammad Sudanie.

Dva pohľady na situáciu

Na začiatku zasadnutia egyptský prezident Sísí kritizoval zabíjanie civilistov počas konfliktu aj izraelskú blokádu Pásma Gazy či "nútený presun" Palestínčanov na tomto území. Riešenie konfliktu vidí v zaručení práv Palestínčanom, vrátane toho na vlastný štát.

Podľa jordánskeho kráľa Abdalláha II. sa vraj ukazuje, že palestínske životy majú menšiu hodnotu ako tie izraelské a kritizoval, že Izrael sa nezodpovedá za svoje údajné porušenia medzinárodného práva.

"Nikdy neprijmeme presun, zostaneme na našom území," vyhlásil vo svojom vystúpení Abbás, ktorý kritizoval Izrael za porušovanie medzinárodného práva.

Generálny tajomník OSN Guterres aj predseda Európskej rady Michel zmienili vo svojich prejavoch aj útok palestínskeho hnutia Hamas, ktoré pásmo ovláda, na izraelských civilistov, pri ktorom zomrelo podľa izraelských úradov vyše 1400 ľudí.

Guterres vyzval na prepustenie unesených ľudí a tiež na posilnenie humanitárnej pomoci, ktorá začala plynúť do Pásma Gazy v sobotu dopoludnia.

"Obyvatelia Pásma Gazy toho potrebujú oveľa viac," zdôraznil Guterres. Podľa neho má Izrael legitímne bezpečnostné požiadavky a Palestínčania legitímne požiadavky na svoj štát.

Chýbajú kľúčoví aktéri

Podľa stanice BBC však očakávania ohľadom výsledkov konferencie znižuje fakt, že na nej budú chýbať niektorí kľúčoví aktéri terajších dramatických udalostí. Podľa doterajších informácií sa na stretnutí nezúčastnia zástupcovia Izraela, hnutia Hamas ani Iránu.

USA zastupuje chargé d'affaires v Egypte Elizabeth Jonesová. Podľa dvoch diplomatických zdrojov agentúry Reuters je nepravdepodobné, že konferenciu uzavrie spoločné vyhlásenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok