Nemecko po teroristických útokoch posilní políciu a sprísni tresty

TA3 ČTK
11.8.2016 07:18

Posilnenie nemeckých bezpečnostných zložiek, väčší dôraz na prevenciu extrémizmu a integráciu prisťahovalcov, ale aj prísnejší postup voči páchateľom žiada nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére v balíčku opatrení, ktoré predstavil v Berlíne.

Nemecko ako bezpečná krajina

K opatreniam patrí aj prísnejší postup proti prisťahovalcom, ktorí sa dopustili trestného činu, alebo trestný postih za vyjadrovanie sympatií k terorizmu.

"Mnoho ľudí sa obáva ďalších útokov, to je pochopiteľné," povedal v súvislosti s dvomi júlovými teroristickými útokmi de Maiziére, podľa ktorého na útoky Nemecko neodpovie nenávisťou ani rozdelením. Nemecko je podľa ministra bezpečnou krajinou, aj keď absolútnu bezpečnosť nemôže v slobodnej krajine garantovať nikto. Je ale nutné snažiť sa o to čo najviac.

Lepšia integrácia prisťahovalcov

Nemecko podľa plánov, ktoré boli schválené už predtým, posilní do konca tohto volebného obdobia bezpečnostné zložky o 4600 ľudí, 3250 z toho pripadne na spolkovú políciu. Do roku 2020 dostanú bezpečnostné zložky dve miliardy eur naviac.

V oblasti prevencie chce de Maiziére, ktorý požaduje aj zlepšenie celoeurópskej spolupráce, posilniť integráciu prisťahovalcov, okrem iného aj lepšou sociálnou starostlivosťou a pomocou tým, ktorí trpia traumami. Tretím pilierom návrhov je väčšia tvrdosť voči páchateľom. Minister vnútra navrhuje, aby bojovníci za teroristické organizácie, ktorí majú viacero občianstiev, stratili to nemecké.

Témy: Nemecko Berlín
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok