Veľká ozdoba Slovenska Huliak sa neujala, hodnotí Hlina. Fico je zručný technológ moci a vynájde sa, zhodli sa s Mikulcom

ta3/Branislav Balogh
19.10.2023 15:06 , Aktualizované: 19.10.2023 15:23

Šance na vznik štvorkoalície živili najmä strany PS a SaS, Alojz Hlina, ale v prebiehajúcich rokovaniach verejne zaútočil na predsedu KDH že je vydierateľný Smerom pre jeho miliónovú haciendu. Ako budú pokračovať vyšetrovania závažných korupčných káuz? Ani nie 24 hodín trvalo prezidentke Zuzane Čaputovej, aby vyhodnotila, že nevymenuje Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. V relácii Téma o tom porozprávali Roman Mikulec (OĽANO) a Alojz Hlina (poslanec za SaS).

Alojz Hlina a Roman Mikulec, v Téme 19. 10. 2023
ta3/Braňo Balogh

Iné kontroverzné mená

Hostia sa najskôr vyjadrili k rozhodnutiu prezidentky, ktorá odmietla vymenovať Huliaka. Zhodli sa, že okrem Huliaka sa medzi menami nominantov na ministrov nachádza množstvo iných kontroverzných mien.

„Od začiatku sme sa vyjadrovali voči nomináciám, s ktorými sme nesúhlasili,“ pripomenul Mikulec. „Verím, že pán Huliak môže pôsobiť v NR SR vo výbore pre životné prostredie a tam sa môže realizovať,“ dodal ironicky Hlina.

Spolupráca s neziskovým sektorom je nevyhnutná

Jednou z tém bola krížová výprava vznikajúcej koalície proti mimovládkam. Mikulec hájil svoje kroky na poste ministra vnútra voči nim: „Boli sme presvedčení, že je nutné spolupracovať s neziskovými organizáciami, a preto sme na ministerstve vnútra podpísali memorandum o spolupráci.“

Následne priblížil, že kontrolu neziskových organizácií v OĽANO podporujú v prípade, ak sa pozrú aj na dotácie spred roka 2020. „Vtedy rôzne organizácie získavali peniaze na ornú pôdu, aj keď sa na tom mieste nachádzala vyasfaltovaná plocha,“ zaspomínal Hlina.

Problematické dotácie boli udelené pre rôzne neštátne subjekty. Za všetky spomenul Pôdohospodársku platobnú agentúru. „V Očovej pôsobil Matej Bel, veľká ozdoba Uhorska,“ glosoval nomináciu Huliaka na šéfa envirorezortu politik SaS s tým, že v osobe Huliaka sme mohli vidieť „veľkú ozdobu Slovenska“.

Mikulec sa rád zúčastňoval aktivít NGO. Na fotke na 22. zasadnutí Rady vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie Facebook/Roman Mikulec Mikulec sa rád zúčastňoval aktivít NGO. Na fotke na 22. zasadnutí Rady vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie

Možný tlak na kajúcnikov

„Neviem dať ruku do ohňa, že nebol vyvíjaný tlak na kajúcnikov,“ skonštatoval Mikulec. Následne vysvetľoval, že Robert Fico rád spochybňuje čurillovcov a na téme získava politické body.

Hlina bol zdržanlivejší. „Verím, že všetci zúčastnení sa zachovali spravodlivo, aby ich deti nemuseli žobrať o chlieb,“ parafrázoval text jedného z biblických žalmov.

Fico je zručný technológ moci

Scenár zostavovania vlády bol podľa Hlinu nasledovný: „Fico vedel, že Pellegrini je vidierateľný, no zároveň chcel, aby si zachoval peknú tvár, že on nemôže ísť do koalície“. Túto možnosť mu dal Milan Majerský (KDH), keď oznámil, že nepôjde do koalície s Progresívnym Slovenskom.

„Robert Fico je zručný technológ moci,“ skonštatoval Hlina. Stopäťdesiatka na kandidátke SaS následne zopakovala, že si stojí za tvrdením o vydierateľnosti Majerského zo strany predsedu Smeru. Ten má podľa Hlinu kompromitujúce materiály o kúpe domu, v ktorom prešovský župan býva.

Nominácie ostali bez komentára

V závere sa moderátor Braňo Král spýtal na nominácie SaS na europoslancov.

Vo štvrtok totiž Richard Sulík (SaS) oznámil svoj záujem kandidovať do europarlamentu. Hlina bol veľmi zdržanlivý. „Aj keby som o nomináciách vedel viac, zachovám štábnu kultúru a nebudem sa vyjadrovať,“ dodal.

Celú časť relácie Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok