Dodáva KĽDR Hamasu zbrane? Videá naznačujú, že granátomety ich výroby použili teroristi v pásme Gazy

ta3, čtk
19.10.2023 11:16

Počas krvavého útoku na južný Izrael 7. októbra ozbrojenci Hamasu pravdepodobne použili aj zbrane severokórejskej výroby. Vyplýva to z videozáznamov, ktoré zverejnili samotní útočníci, ako aj zo záberov zbraní, ktoré izraelská armáda zhabala Hamasu, uviedol spravodajský portál Times of Israel. Pchjongjang popiera, že by predával zbrane radikálnemu palestínskemu hnutiu.

AP23291308992430.jpg
P/Alon Bernstein

Nelegálne dodávky zbraní

Videozáznam Hamasu analyzovali dvaja severokórejskí experti na zbrane. V súlade s analýzou zbraní zozbieraných na bojisku, ktorú vykonala agentúra AP, ako aj juhokórejská vojenská rozviedka, video naznačuje, že Hamas pri útoku použil protitankový ručný granátomet (RPG) F-7, ramennú zbraň, ktorá sa zvyčajne používa proti obrneným vozidlám.

Podľa ToI tieto dôkazy odhaľujú temný svet nelegálnych dodávok zbraní, ktoré využíva KĽDR postihnutá západnými sankciami na financovanie svojich zbrojných programov.

Granátomety RPG vystreľujú jednu hlavicu a dajú sa rýchlo nabíjať, čo z nich robí obľúbenú a cennú zbraň pre partizánske jednotky v rýchlych bojoch s ťažkou technikou.

Žiadne prekvapenie

Použitie granátometov F-7 bolo zdokumentované v Sýrii, Iraku, Libanone a pásme Gazy, hovorí expert na zbrane N. R. Jenzen-Jones, ktorý pracuje ako riaditeľ poradenskej spoločnosti Armament Research Services.

„Severná Kórea dlhodobo podporuje palestínske militantné skupiny a severokórejské zbrane boli medzi zhabanými dodávkami zachytené už skôr,“ povedal Jenzen-Jones pre agentúru AP.

Okrem toho Hamas zverejnil fotografie z výcviku, na ktorých jeho bojovníci držia v rukách granátomety s výrazným červeným pruhom cez hlavicu a ďalšími konštrukčnými prvkami, ktoré sa zhodujú so severokórejskými F-7, uviedol Matt Schroeder, výskumný pracovník Small Arms Survey a autor príručky o ľahkých zbraniach Pchjongjangu.

„Severokórejské zbrane v Hamase pre nás nie sú prekvapením,“ povedal Schroeder.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok