Lavrov sa KĽDR poďakoval za podporu vojny na Ukrajine. Rusko do Pásma Gazy zaslalo humanitárnu pomoc

ta3/tasr/čtk
19.10.2023 08:09 , Aktualizované: 19.10.2023 11:41

Vzťahy Severnej Kórey a Ruska dosiahli "kvalitatívne novú strategickú" úroveň, vyhlásil vo štvrtok v Pchjongjangu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého citovali ruské štátne médiá. Informuje o tom agentúra AFP.

Utužené vzťahy

"Po prelomovom summite... môžeme s istotou povedať, že vzťahy medzi Moskvou a Pchjongjangom dosiahli kvalitatívne novú strategickú úroveň," povedal Lavrov na stretnutí s ministerkou zahraničných vecí KĽDR Čche Son-hui. Ani jedna strana bezprostredne nezverejnila podrobnosti o stretnutí.

Lavrov na dvojdňovú návštevu Severnej Kórey pricestoval v stredu. Po príchode poďakoval KĽDR za "vytrvalú a jednoznačnú podporu pre Rusko počas špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine". Uviedol tiež, že by chcel rokovať o plnení dohôd, ktoré v septembri podpísal ruský prezident Vladimir Putin so severokórejským vodcom Kim Čong-unom na summite na ruskom Ďalekom východe.

Vojenské vybavenie od KĽDR

Kim pozval do Severnej Kórey aj Putina, ktorý jeho pozvanie prijal. Zatiaľ sa však nevie, kedy sa návšteva odohrá. V júli KĽDR navštívil aj ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Spojené štáty v piatok oznámili, že Severná Kórea dodala Rusku vyše tisíc kontajnerov s vojenským vybavením a muníciou na podporu vo vojne proti Ukrajine.

Podľa hovorcu Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johna Kirbyho sa Washington domnieva, že za dodávku munície Kim požaduje od Moskvy moderné ruské zbraňové technológie pre potreby severokórejského jadrového programu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok označil podobné tvrdenia Západu za nepodložené.

Humanitárna pomoc Ruska do Pásma Gazy

Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova hrozí veľké nebezpečenstvo, že sa terajší izraelsko-palestínsky konflikt rozrastie do celého regiónu. Rusko je v tejto záležitosti v kontakte s Tureckom, povedal Lavrov na návšteve Severnej Kórey. Šéf ruskej diplomacie tiež vyhlásil, že snahy viniť zo súčasnej krízy na Blízkom východe Irán považuje za provokáciu.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie oznámilo, že Moskva do Pásma Gazy dodá v blízkej dobe 27 ton humanitárnej pomoci určenej pre civilistov. Zásielka pomoci bude do Gazy dodaná cez susedný Egypt. "Špeciálne lietadlo... odletelo z letiska Ramenskoje pri Moskve na letisko v Aríši v Egypte. Ruská humanitárna pomoc bude odovzdaná zástupcom egyptského Červeného polmesiaca na odoslanie do Pásma Gazy," dodalo ministerstvo.

Kritika Západu

Ruský minister zahraničných vecí počas rozhovorov so severokórejskými politikmi kritizoval aj "nebezpečnú vojenskú politiku" Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórey voči KĽDR. "Rovnako ako naši severokórejskí priatelia sme hlboko znepokojení eskaláciou vojenských aktivít USA, Japonska a Južnej Kórey v regióne a politikou Washingtonu...Nesúhlasíme s týmto nebezpečným prístupom," povedal Lavrov novinárom.

Soul posilnil svoje spojenectvo s USA po sérii severokórejských raketových testov v tomto roku. Podľa správ médií sa na víkend plánuje rozsiahle americko-juhokórejsko-japonské letecké cvičenie v blízkosti Kórejského polostrova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok