Na Liptove odstránili problémového medveďa. Ohrozoval obyvateľov

ta3/tasr
18.10.2023 16:54

Pri obci Liptovské Revúce v okrese Ružomberok odstránili v stredu problémového medveďa. Podľa informácií odboru komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody SR ide o druhý ochranný odstrel problémového jedinca v tomto roku a celkovo o ôsmeho odstráneného medveďa.

Statočný hubár. Po útoku medvedice prišiel sám domov a zavolal si záchranku
TASR/AP

Škodil a ohrozoval

Medveďa odstránili na základe dohody o spolupráci pri manažmente medveďa hnedého medzi Štátnou ochrany prírody SR a poľovníckym združením PZ Suchá Zelenô. "Synantropný štvorročný samec opakovane navštevoval intravilán obce, najmä v časti Vyšné Revúce. V okolí lokality Pilná spôsoboval škody a svojím správaním opakovane ohrozoval miestnych obyvateľov. Navštevoval záhrady rodinných domov, spôsoboval škody na ovocných drevinách, zelenine a v niekoľkých prípadoch zničil aj včelstvá, poškodil ohradníky a oplotenia," uviedol odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody.

Reálne riziko

Zásahový tím pre medveďa hnedého Západ Štátna ochrana prírody problémového medveďa identifikoval na základe množstva kamerových záznamov o jeho pohybe v obci. "Všetky použité metódy averznej terapie u predmetného jedinca boli neúčinné. Jeho správanie po monitorovaní vyhodnotili ako preukázateľné a reálne riziko ohrozenia zdravia a života ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetných lokalitách," dodal odbor komunikácie a propagácie ŠOP.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok