Biden pricestoval do Izraela. Spolu s Netanjahuom vyzvali svet, aby sa spojil v boji proti Hamasu

ta3/ČTK
18.10.2023 10:07 , Aktualizované: 18.10.2023 11:46

Americký prezident Joe Biden v stredu pricestoval do Izraela, ktorý je od 7. októbra vo vojnovom stave s palestínskym hnutím Hamas. Na letisku v Tel Avive ho osobne privítali izraelský premiér Benjamin Netanjahu a prezident Jicchak Herzog.

Hovorca Bieleho domu John Kirby podľa tlačových agentúr povedal novinárom na palube prezidentského lietadla, že americký prezident chce klásť izraelským predstaviteľom ťažké otázky aj v čase rastúceho konfliktu krajiny s hnutím Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy. Povedal, že Biden bude klásť otázky "ako skutočný priateľ Izraela".

Porazíme Hamas

Americký prezident Joe Biden v stredu na stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Tel Avive ubezpečil Izrael o podpore USA v boji proti palestínskemu hnutiu Hamas. Netanjahu mu za to poďakoval a vyzval celý civilizovaný svet, aby sa v boji proti Hamasu zjednotil, rovnako ako to urobil v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

"Porazíme Hamas a odstránime túto strašnú hrozbu z našich životov," povedal izraelský premiér novinárom spolu s Bidenom. Dodal, že je to v záujme všetkých, nielen Izraela. Biden nazval Netanjahua "skutočným priateľom" a poďakoval mu za jeho rozhodnutie prísť do Izraela počas tejto vojny.

Biden, ktorý pricestoval do Izraela v stredu ráno, Netanjahuovi tiež povedal, že ho pobúril utorkový výbuch v nemocnici v Gaze. "Podľa toho, čo som videl, to vyzerá, že to urobil iný tím, nie vy. Ale je veľa ľudí, ktorí si nie sú istí," povedal americký prezident o výbuchu v nemocnici podľa BBC a ďalších médií.

Výbuch v nemocnici, ktorý si zrejme vyžiadal stovky obetí, spôsobila podľa izraelskej strany pokazená palestínska raketa vypálená z blízkosti zdravotníckeho zariadenia na Izrael. Hamas od utorka večera tvrdí, že nemocnicu bombardovali izraelské sily.

Stretnutie s rodinami

Podľa denníka The Times of Israel (ToI) sa Biden okrem politikov stretne aj s americkými rodinami, ktorých príbuzní sú od 7. októbra rukojemníkmi Hamasu v Pásme Gazy.

V ten deň Hamas uskutočnil brutálny a prekvapivý útok na Izrael, pri ktorom ozbrojenci zavraždili stovky civilistov vrátane detí a ďalších zabili vypálením niekoľkých tisícok rakiet. Útok, pri ktorom ozbrojenci zajali 200 rukojemníkov, si vyžiadal viac ako 1 300 obetí.

Bombardovanie Pásma Gazy

V reakcii na útok Hamasu zo 7. októbra Izrael masívne bombardoval pásmo Gazy ovládané Hamasom. Pri týchto úderoch bolo zabitých viac ako 3 000 Palestínčanov vrátane 1 000 detí. Humanitárnu krízu v pásme Gazy ešte zhoršila úplná blokáda, ktorú Izrael zaviedol aj na túto oblasť ako odvetu za útoky zo 7. októbra.

Biden mal pôvodne v stredu odletieť z Izraela do Ammánu na samit s kráľom Abdalláhom II, egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a šéfom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom. Jordánsko zrušilo summit po utorkovom výbuchu v nemocnici v Gaze, z ktorého sa vzájomne obviňujú Izrael a Hamas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok