Spoločnosť v Rimavskej Sobote dostala štátnu finančnú injekciu. Vláda schválila viacero návrhov

ta3, TASR
18.10.2023 09:39 , Aktualizované: 18.10.2023 10:33

Spoločnosť Winkelmann Building + Industry Slovakia v Rimavskej Sobote dostala štátnu investičnú pomoc v hodnote približne 41,25 milióna eur vo forme dotácie. Tá má byť určená na dlhodobý hmotný a nehmotný majetok, pričom do konca roku 2025 má byť vytvorených 452 nových pracovných miest. Vyplýva to z návrhu, o ktorom rokovala vláda.

Reforma nemocníc neruší žiadnu z fungujúcich nemocníc, zdôrazňuje Úrad vlády SR
TASR

Viacero bodov

Kabinet premiéra Ľudovíta Ódora má schvaľovať aj zmenu využitia nevyčerpaných kapitálových výdavkov pre ministerstvo obrany v sume takmer 5,3 milióna eur, ktoré mali byť pôvodne využité pri rekonštrukcii budovy pre prápor Istar v Prešove a tiež na nákup vybavenia a strojov. Po novom majú peniaze použiť na nákup pásových obrnených vozidiel, ktoré Slovensko kupuje od Švédska.

Ministri sa tiež budú zaoberať návrhom Národného programu boja proti obchodovaniu s ľuďmi na roky 2024-2028. Podľa predkladateľov z ministerstva vnútra sa chce zamerať na vytvorenie efektívnych nástrojov na včasnú identifikáciu, ochranu a pomoc obetiam, najmä so zreteľom na osoby v zraniteľnom postavení.

Prispieť má aj k úspešnému stíhaniu páchateľov a uloženiu spravodlivého trestu. V tejto oblasti definuje materiál ako jeden zo strategických cieľov úpravu legislatívy, týkajúcej sa zvýšenia trestnej sadzby pri trestných činoch obchodovania s ľuďmi, ale aj riešenia toho, ako zamedziť ukladaniu podmienečných trestov.

Dohoda s Egyptom

Slovensko a Egyptská arabská republika by mali bližšie spolupracovať v hospodárskej oblasti. Vyplýva to z návrhu dohody, ktorý v stredu schválila vláda. Jej súčasťou je aj zriadenie spoločnej komisie, ktorej zasadnutia budú striedavo v oboch krajinách.

„Zmluvné strany budú podporovať rozširovanie, diverzifikáciu a vzájomne výhodnú hospodársku spoluprácu vo všetkých oblastiach dôležitých pre hospodársky rozvoj na základe rovnosti a vzájomných výhod a v súlade so zákonmi platnými v oboch štátoch s ohľadom na ich medzinárodné záväzky,“ uviedol rezort hospodárstva v materiáli.

Spoločná komisia bude zložená zo slovenskej časti, ktorej predsedá Ministerstvo hospodárstva SR a egyptskej časti, ktorej predsedá Ministerstvo investícií a medzinárodnej spolupráce Egyptskej arabskej republiky. Každá zo strán vymenuje predsedu a členov komisie.

Jej úlohou bude taktiež prieskum vykonaných prác o ich zhode s cieľmi dohody, identifikácia oblastí, v ktorých by sa mohla posilniť spolupráca zmluvných strán, ako aj predkladanie odporúčaní a príprava pravidelných správ o pokroku.

Spolupráca podľa návrhu prinesie okrem iného uľahčenie účasti podnikateľov na rozvojových projektoch a výmeny informácií o prioritách rozvoja, podporu malých a stredných podnikov, ako aj podporu zakladania spoločných podnikov.

Témy: vláda Rokovanie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok