Beňuš s výborným časom vybojoval pre Slovensko striebornú medailu

TA3 TASR SITA
9.8.2016 20:56

Slovensko získalo na olympijských hrách v Riu de Janeiro prvú medailu. Vybojoval ju singlkanoista Matej Beňuš.

Životná jazda

Matej Beňuš predviedol vo finále C1 životnú jazdu bez trestných sekúnd a svoju premiérovú účasť pod piatimi kruhmi okorenil striebrom. Pre Slovensko získal jubilejný 30. olympijský kov v ére samostatnosti.

Zverenec trénera Juraja Minčíka už v kvalifikačných jazdách ukázal, že na kanáli v Riu bude mať medailové ambície. Tú semifinálovú zašiel na istotu, aby spoznal nástrahy novopostavenej trate, aj preto postúpil medzi desiatku najlepších až z ôsmeho miesta. Na nemeckého lídra Siderisa Tasiadisa stratil viac ako päť sekúnd, nič to však neznamenalo, keďže na štart finále sa všetci kanoisti postavili od nuly.

Zvolil dravý akcent

Už prvý Američan Casey Eichfeld predviedol mimoriadne odvážnu jazdu a nebyť štyroch trestných sekúnd, útočil by dokonca na medailové pozície. Beňuš, ako tretí v poradí, zvolil od začiatku mimoriadne dravý akcent, perfektnými otočkami na pádle zvládol všetky protiprúdne bránky a hoci mierne zastal vo valci pred tou dvadsiatou, do cieľa dopádloval v skvelom čase 95,02.

Z veľkých favoritov sa na neho nechytili Brit Florence, Japonec Haneda či Slovinec Savšek. Až Gargaud Chanut napodobnil Beňušov výkon a do cieľa dorazil s náskokom 85 stotín pred Slovákom. Elosegi "spanikáril" hneď na začiatku, na trati nabral štyri trestné sekundy a po dojazde do cieľa potvrdil prvú medailovú istotu pre Slovensko. Jej lesk napokon zariadil Nemec Tasiadis. Ani on sa nevyhol dotyku s bránkou, do cieľa prišiel až piaty, čo znamenalo zisk striebra pre Beňuša.

Matej Beňuš vyjadril radosť: "Je to úžasný pocit, bolo mojím snom získať medailu z olympijských hier. Bolo to veľmi ťažké. Už v semifinále som videl, že všetci moji konkurenti zajazdili veľmi dobre. Vo finále mi jazda vyšla, zlepšil som sa o päť sekúnd. Teším sa už na rodinu, veľa som tento rok cestoval. Odkedy som videl Miša (Michal Martikán, pozn.) z Atlanty doniesť zlato, chcel som aj ja niečo priniesť domov z OH. Dnes pôjdem určite do Slovenského domu, najbližšie dva - tri dni budem ešte podporovať Slovákov v Riu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok