V Poľsku sčítali všetky hlasy. Voľby vyhrala strana Právo a spravodlivosť, skladať vládu pravdepodobne nebude

ta3/ČTK
17.10.2023 09:25

Nedeľné voľby do poľského Sejmu vyhrala so ziskom 35,38 percenta hlasov vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Druhá je s odstupom necelých piatich percentuálnych bodov proeurópska Občianska koalícia.

Do dolnej komory poľského parlamentu sa dostalo päť politických zoskupení. Vyplýva to z konečných výsledkov hlasovania, ktoré v utorok zverejnila štátna volebná komisia.

Tretie víťazstvo v rade

Právo a spravodlivosť zvíťazilo vo voľbách do Sejmu tretíkrát v rade. Druhá Občianska koalícia získala 30,7 percenta a 14,4 percenta voličov podporilo stredovú Tretiu cestu. Štvrté miesto obsadila Nová ľavica s 8,61 percenta hlasov. Do parlamentu vstúpi ešte krajne pravicová Konfederácia, ktorá má 7,16 percenta hlasov.

Hlasovať prišlo cez 74 percent oprávnených voličov, najviac od pádu komunizmu.

PiS to stačiť nebude

Volebné víťazstvo zrejme nebude stačiť na to, aby PiS dokázala zostaviť vládu, a predĺžila tak svoju dominanciu v poľskej politike z posledných ôsmich rokov. Na nadpolovičnú väčšinu dosiahla opozičná Občianska koalícia spoločne so stranami Tretia cesta a Nová ľavica.

Server Onet.pl po zverejnení kompletných výsledkov uviedol, že PiS bude mať v 460-člennom Sejme 194 poslancov. Občianska koalícia potom 157, Tretia cesta 65 a Nová ľavica 26. Tieto tri opozičné strany, ktoré vyjadrujú vôľu vytvoriť novú vládnu koalíciu, tak dohromady získali 248 mandátov.

Konfederáciu, o ktorej sa špekulovalo ako o možnom povolebnom spojencovi PiS, bude v dolnej komore zastupovať 18 poslancov.

Víťazstvo Tuska

Výsledky volieb sú podľa komentátorov veľkým víťazstvom šéfa Občianskej koalície Donalda Tuska, ktorého sa PiS pod vedením svojho lídra Jaroslawa Kaczyńského pokúšala vykresľovať ako bábku v rukách Ruska a Nemecka. Podľa agentúry Reuters je pravdepodobné, že sa vráti do premiérskej funkcie, ktorú už zastával v rokoch 2007 až 2014. V rokoch 2014 až 2019 potom pôsobil ako predseda Európskej rady.

Opozícia posilnila aj v Senáte

Strany súčasnej opozície výrazne posilnili aj v Senáte, kam sa volia podľa väčšinového systému. V 100-člennej komore majú teraz 51 kresiel, po nedeľných voľbách získali podľa denníka Gazeta Wyborcza 65 mandátov. Opozícia vo voľbách do Senátu spojila sily a v každom volebnom obvode postavila len jedného kandidáta. Vládnuca strana PiS bude mať v hornej komore parlamentu 34 kresiel, jedno miesto získal nestranícky kandidát.

Neúspešné referendum

Naopak menej ako polovica oprávnených voličov (necelých 41 percent) sa zúčastnila referenda, ktorého konanie presadila vláda PiS. Jeho výsledky teda nebudú záväzné. Ľudia odpovedali na otázky týkajúce sa privatizácie štátneho majetku, veku odchodu do dôchodku, zachovania bariéry na hranici s Bieloruskom a prijímania migrantov. Politológovia vládu kritizovali za to, že referendum zneužili na mobilizáciu voličov, ktorí by jej mohli dať hlas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok