Ďalší svetový líder je v zahraničí. Putin bude v Číne rokovať so Si Ťin-pchingom a niektorými ázijskými lídrami

ta3, čtk
17.10.2023 07:13

Ruský prezident Vladimir Putin prichádza do Pekingu na stretnutie so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Stretnutie lídrov je naplánované na stredu 17. októbra, rovnako ako Putinov prejav na summite o pláne tzv. novej hodvábnej cesty. Počas dňa sa Putin stretne s viacerými ďalšími ázijskými lídrami, informovala agentúra RIA Novosti.

Putin
TASR/AP

Mierový plán pre Ukrajinu

Putin sa má stretnúť s vietnamským prezidentom Vo Van Thuongom alebo thajským premiérom Sritthom Tchavisinom. Plánuje sa stretnúť aj s mongolským prezidentom Uchnaginom Churelsuchom alebo tým laoským Thonglounom Sisoulitom.

V rozhovore pre čínsku televíziu pred svojou cestou do Číny Putin opäť pochválil čínsky mierový plán pre Ukrajinu. Povedal, že odporúčania Pekingu by mohli byť reálnym základom pre mierové rozhovory s Ukrajinou, a obvinil Kyjev z marenia rozhovorov.

Putin od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 cestuje do zahraničia len zriedka. Jeho prvou tohtoročnou zahraničnou cestou bola návšteva Kirgizska tento mesiac, kde sa zúčastnil na summite postsovietskeho Spoločenstva nezávislých štátov.

V poslednom čase šéf Kremľa vynechal účasť na viacerých zahraničných samitoch pre zatykač, ktorý na neho vydal Medzinárodný trestný súd v súvislosti s deportáciou ukrajinských detí do Ruska.

Kirgizsko ani Čína však nie sú signatármi Rímskeho štatútu, na základe ktorého bol ICC zriadený, takže nemajú povinnosť Putina zatknúť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok