Hamas musí byť zničený, myslí si Biden. Existovať však podľa neho musí aj cesta k palestínskemu štátu

ta3/ČTK
16.10.2023 09:55

Radikálne palestínske hnutie Hamas musí byť úplne zničené, ale zároveň musí existovať cesta k vzniku palestínskeho štátu, je presvedčený americký prezident Joe Biden.

Hydrogen_Energy_Hubs742850.jpg
TASR/AP

V rozhovore s televíziou CBS News tiež vyjadril názor, že Izrael bude pri operáciách v Pásme Gazy postupovať v súlade s vojnovými pravidlami. Nebezpečenstvo terorizmu v USA podľa neho kvôli konfliktu na Blízkom východe stúplo.

Hamas musí byť zničený

"Áno, myslím si to," odpovedal Biden na otázku, či sa domnieva, že Hamas, ktorý stál za masakrami v Izraeli zo 7. októbra, musí byť kompletne zničený. "Ale musí existovať palestínska samospráva. Musí existovať cesta k palestínskemu štátu," poznamenal tiež.

Pred očakávaným pozemným útokom Izraela na Pásmo Gazy, odkiaľ Hamas zaútočil, vyslovil presvedčenie, že ak by sa Izrael rozhodol tento úzky pobrežný pás okupovať, bola by to veľká chyba. Zároveň by bol za humanitárny koridor, ktorý by aspoň časti z 2,3 milióna obyvateľov Gazy umožnil dostať sa preč.

Varovanie Teheránu

Osemdesiatročný politik dal ďalej najavo, že nie je potrebné, aby Spojené štáty na Blízky východ vysielali svojich vojakov, pretože Izrael má jednu z najlepších armád. Zároveň ale ubezpečil, že USA poskytnú Izraelu všetko, čo bude potrebovať.

Znovu tiež varoval Irán, aby situáciu neeskaloval. Teherán je blízkym spojencom Hamasu a opakovane varoval, že pokiaľ Izrael neprestane s útokmi na Pásmo Gazy, ktoré si vyžiadali už takmer 2700 životov, môže sa situácia vyhrotiť. "Ak neprestanú so zverstvami v Gaze, nemôže Irán zostať iba pozorovateľom," povedal naposledy v nedeľu iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok