Putin sa na prelomovej schôdzke v Petrohrade stretol s Erdoganom

TA3 ČTK
9.8.2016 13:36

Ruský prezident Vladimir Putin sa po prvej schôdzke so svojim tureckým náprotivkom od zostrelenia ruského bombardéra tureckými stíhačkami vyslovil pre obnovu vzťahov medzi oboma štátmi.

Začali s meškaním

Recep Tayyip Erdogan na oplátku poďakoval Putinovi za podporu po nedávnom neúspešnom pokuse časti armády o puč.

"Som presvedčený, že spolupráca s Ruskom významne prispeje k riešeniu mnohých problémov v regióne," povedal Erdogan v zjavnej narážke na konflikt v Sýrii, kde Ankara podporuje povstalcov proti režimu Bašára Asada, ruského spojenca v Damasku.

Stretnutie oboch prezidentov v Putinovej rezidencii v Petrohrade začala s viac ako hodinovým meškaním oproti pôvodne plánovanému termínu.

Kroky k zmiereniu

Moskva odpovedala na zostrelenie svojho lietadla pri sýrsko-tureckých hraniciach vlani v novembri uvalením sankcií na Turecko. Za päť mesiacov tohto roka sa podľa ruských štatistík vzájomný obchod prepadol o 43 percent.

Ruská odveta citeľne zasiahla turecký turistický priemysel: v júli na tureckú pláž dorazilo o 97 percent menej Rusov ako pred rokom, v júni o 93 percent menej. Erdoganove ospravedlnenie za incident ale začalo bleskové zmierovania, vrátane odvolania ruských sankcií. Putin zase podporil Erdogana v polovici júla pri pokuse o prevrat v Turecku s 240 obeťami na životoch.

Erdoganov ústavný poriadok

"Chcem ešte raz vyjadriť naše principiálne stanovisko: vždy sme kategoricky vystupovali proti akýmkoľvek pokusom o protiústavné kroky," povedal Putin a dodal, že pod Erdoganovým vedením si turecký ľud poradí a zase bude nastolený ústavný poriadok.

Erdoganova petrohradská misia má podľa pozorovateľov odstrániť posledné zvyšky nedôvery medzi oboma vodcami. Špekulácie o možnom novom spojenectve podporuje aj súbežné zhoršenie vzťahov so Západom, ktorý je znepokojený Erdoganovým tvrdým postihom údajných sprisahancov.

V predvečer schôdzky Erdogan ubezpečil o ochote podniknúť kroky k realizácii nového rusko-tureckého plynovodu Turkish Stream, ktorým by malo cez Čierne more podľa skorších plánov spočiatku putovať asi 31,5 miliardy metrov kubických ruského plynu ročne.

Rokovanie v pozitívnom ovzduší

Prioritou pre Rusko a Turecko je návrat k predkrízovým pomerom, teda do doby pred vlaňajším novembrom, keď turecký stíhač zostrelil u turecko-sýrskych hranicíc ruský bombardér. Po rokovaní s tureckým prezidentom Recep Tayyipom Erdoganom to v Petrohrade vyhlásil šéf Kremľa Vladimir Putin.

"Chceme plne obnoviť vzťahy s Tureckom a urobíme to," uistil Putin novinárov na tlačovej konferencii. Rusko postupne zruší protiturecké sankcie, podľa ruského prezidenta je možné nájsť zhodu aj na riešenie sýrskej krízy, kde sa názory rozchádzajú. Obe krajiny majú podľa neho záujem na urovnanie konfliktu.

Podľa zdrojov z tureckej delegácie, prebehlo rokovanie vo veľmi pozitívnom ovzduší. Obe krajiny majú "jasný zámer" normalizovať vzťahy a sú odhodlané pohnúť sa dopredu. Putin v tejto súvislosti vyhlásil, že protiturecké sankcie bude Rusko rušiť "krok za krokom". Otázka ruských charterových letov do Turecka, na ktorých do značnej miery závisí objem turistiky, bude však vyriešená už v blízkej budúcnosti.

Realizovaný rusko-turecký plynovod

Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev k tomu dodal, že potravinové embargo, vyhlásené proti Turecku, môže byť úplne zrušené do konca tohto roka. Rusko musí vraj najprv znovu preveriť kvalitu tureckých exportných produktov.

Turecký prezident potvrdil, že normalizácia stykov s Moskvou je v záujme oboch krajín. Vzťahy, ktoré vstupujú do"úplne nového obdobia," sú vraj teraz silnejšie a odolnejšie voči krízam. Ankara podľa Erdogana rozšíri spoluprácu s Ruskom v mnohých oblastiach vrátane zbrojného priemyslu. Rýchlo bude realizovaný projekt Turkish Stream, nový rusko-turecký plynovod nahrádzajúci neuskutočnený plán plynovodu South Stream, ktorý mal obchádzať Ukrajinu cez Čierne more na Balkán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok