Palestína reagovala na evakuáciu obyvateľstva v Pásme Gazy. Civilisti by nemali naletieť propagandistickým rečiam Izraela

ta3/TASR/čtk
13.10.2023 09:07 , Aktualizované: 13.10.2023 10:04

Palestínske militantné hnutie Hamas označilo za "propagandu" výzvu izraelskej armády na evakuáciu severnej časti pásma Gazy.

Pictures_of_the_Week_Global_Photo_Gallery742747.jpg
TASR/AP

Propagandistické reči

Civilisti by podľa Hamasu, ktorý túto palestínsku enklávu ovláda, nemali naletieť takýmto "propagandistickým rečiam".

Zdroje z prostredia tamojších bezpečnostných síl navyše tvrdia, že obyvateľom má byť bránené v odchodoch na juh, informuje agentúra DPA. Aj viacerí svedkovia uvádzajú, že Hamas už zastavil niekoľkých obyvateľov a nariadil im vrátiť sa na sever Gazy. V oblasti podľa ich slov narastá panika a chýbajú jasné inštrukcie.

Evakuácia a pozemná ofenzíva

Izraelská armáda v piatok ráno oficiálne vyzvala obyvateľov severnej časti pásma Gazy, aby sa evakuovali na juh tejto palestínskej enklávy, a to z dôvodu možnej pozemnej ofenzívy Izraela proti palestínskym militantom z radikálneho hnutia Hamas.

Zrušenie nariadenia

Evakuácia má prebehnúť počas nasledujúcich 24 hodín. Podľa Organizácie Spojených národov (OSN), ktorej bolo predmetné nariadenie tiež doručené, sa evakuácia týka približne 1,1 milióna ľudí žijúcich na severe Gazy. Generálny tajomník OSN António Guterres požiadal Izrael o zrušenie tohto nariadenia, a to z humanitárnych dôvodov.

Evakuácia je nemožná

"OSN považuje za nemožné, aby sa takýto presun uskutočnil bez ničivých humanitárnych následkov," upozornil generálny tajomník OSN Stéphane Dujarric. "OSN dôrazne apeluje na to, aby akýkoľvek taký príkaz, pokiaľ bude potvrdený, bol zrušený, a zabránilo sa tak tomu, čo by mohlo už aj tak tragickú situáciu zmeniť v katastrofálnej," dodal.

Izrael OSN odsudzuje

"Reakcia OSN na včasné izraelské varovanie určené obyvateľom Gazy je hanebná," vyhlásil izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan. OSN by sa podľa neho mala zamerať na odsúdenie Hamasu a podporu práva Izraela na sebaobranu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok