Rok po tragickom útoku v Teplárni: LGBTI+ ľudia dennodenne čelia predsudkom. Zlepší sa ich život na Slovensku?

ta3/Veronika Cepková/TASR/Iniciatíva Inakosť
12.10.2023 12:58

Je to presne rok, čo 19-ročný študent zastrelil na Zámockej ulici v Bratislave dvoch mužov, Matúša a Juraja. Použil pritom otcovu zbraň. Zločin z nenávisti voči LGBTI+ komunite napokon ukončil samovraždou.

Ódor sa zúčastní spomienky

Na Zámockej ulici v Bratislave sa predseda vlády SR Ľudovít Ódor zúčastní na pietnom podujatí s názvom „Matúš a Juraj, nezabudneme“. Účastníci podujatia si pripomenú 1. výročie teroristického útoku pred podnikom Tepláreň.

Zmenilo sa niečo po roku?

Od teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave, pri ktorom zomreli dvaja mladí ľudia, ubehol už rok. Bezprostredne po útoku na Tepláreň vznikla iniciatíva Ide nám o život, ktorá za veľkej podpory verejnosti žiadala politických predstaviteľov a predstaviteľky, aby prijali konkrétne kroky na zlepšenie života a postavenia LGBTI+ ľudí na Slovensku.

Žiaden bod z výzvy však doposiaľ nebol splnený. LGBTI+ ľudia navyše naďalej dennodenne čelia predsudkom, urážkam a útokom. Nádej ponúka vízia nového komunitného centra, ktorého cieľom je poskytnúť bezpečné miesto pre každý deň všetkým LGBTI+ ľuďom a ich rodinám. Na jeho vznik je však potrebná pomoc verejnosti.

Čo sa dialo po tragickej udalosti?

Občania aj politici si uctili pamiatku dvoch obetí tragédie. Pred podnikom Tepláreň 12. 10. 2022 večer údajný vrah Juraj K. zastrelil dvoch mladých mužov a jednu osobu zranil. Podľa jeho vyjadrení na sociálnych sieťach sa viacerí domnievajú, že išlo o čin z nenávisti voči LGBT+ komunite. 

Pred podnikom sa po tragédii striedali viacerí civilisti, aby zapálili sviečky, položili kvety a zanechali odkazy. Tragická udalosť zasiahla rodiny obetí, LGBT+ ľudí, študentov Univerzity Komenského i širokú verejnosť. 

Tragickú streľbu v centre Bratislavy vyšetrovala Národná kriminálna agentúra. Aj niekoľko hodín po streľbe bolo v centre hlavného mesta množstvo policajtov. Viacero príslušníkov sa nachádzalo aj v okolí nábrežia pri Dunaji. 

Spoveď Radky po tragédii

Radka (28) zažila hrôzu, ktorú si mnohí z nás ani nevedia predstaviť. Sedela s priateľmi vo svojom obľúbenom podniku Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave, bavila sa, keď sa v sekunde všetko zmenilo.

Pred očami jej zavraždili dvoch blízkych priateľov a ju postrelili do nohy.

V exkluzívnom rozhovore pre ta3 odpovedala aj na to, ako si spomína na osudný večer a priateľov Juraja a Matúša. Celý rozhovor si môžete prečítať v článku nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok