Pripomína vám to vašu partnerku? Robia to aj samičky skokana hnedého

ta3, čtk
12.10.2023 19:00

Samičky skokanov hnedých majú niekoľko stratégií, ako sa vyhnúť neželanej pozornosti páriacich sa samcov. Jednou z nich je postoj strnulých nôh, pri ktorom samice predstierajú smrť. Inokedy napodobňujú kikiríkanie samca, aby odlákali pozornosť príliš veľkého počtu partnerov. Vyplýva to z vedeckej štúdie vytlačenej v časopise Royal Society Open Science, o ktorej informovali denník The Guardian a agentúra DPA.

WF_1257_80.jpg
wildphoto.wbl.sk

Tri spôsoby obrany

Vedci vysvetľujú horúčkovité snahy o rozmnožovanie tým, že žaby sú plodné len niekoľko dní, najviac dva týždne v roku. Dĺžka „plodného okna“ sa u jednotlivých druhov líši. Samčekov je zvyčajne podstatne viac ako samičiek.

„Samce nie sú vyberavé a s veľkou silou chytajú všetko, čo sa hýbe. Počas obdobia rozmnožovania uloví jednu samicu aj niekoľko samcov. Vo väčšine prípadov sa samička nedokáže zbaviť neželaných samcov a hrozí jej smrť,“ uviedol tím vedcov pod vedením Carolin Dittrichovej a Marka-Olivera Rödla.

Predtým si vedci mysleli, že samičky musia pozornosť samcov len pasívne znášať a neklásť výrazný odpor. Táto štúdia však ukazuje, že opak je pravdou.

Okrem toho vedci zistili, že menšie žaby sú v obrane aktívnejšie a častejšie používajú všetky tri spôsoby obrany: uhýbanie, kvákanie a predstieranie smrti.

Mimoriadne zistenia

Výskumníci testovali 54 samíc, pričom ich rozdelili do boxov po dvoch so samcami. Pozorovaním dospeli k záveru, že 83 % žiab, na ktoré žabiak vyliezol, sa mu vyhlo, 48 % vydávalo samčie zvuky a 33 % predstieralo smrť. Celkovo 25 samičiek sa pomocou týchto taktík dokázalo vyhnúť páreniu.

V tlačovej správe Dittrich označil predstieranú smrť súvisiacu s párením za „mimoriadnu“.

„Predpokladalo sa, že táto stratégia bola použitá ako posledná možnosť, ako sa vyhnúť zjedeniu predátormi,“ dodal Dittrich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok