V olympijskom Riu padli tri svetové rekordy v plávaní

TASR
8.8.2016 10:00

Program v Olympijskom štadióne vodných športov v Riu de Janeiro vyšperkovali aj tri svetové rekordy.

V olympijskom Riu padli tri svetové rekordy v plávaní
SITA/AP

Britské zlato po 28 rokoch

Nedeľňajší program v Olympijskom štadióne vodných športov v lokalite Barra vyšperkovali tri svetové rekordy. O prvý sa postarala švédska plavkyňa Sarah Sjöströmová, ktorá získala zlatú medailu na 100 m motýlik, keď vo finále triumfovala v čase 55,48 s. Predchádzajúce svetové maximum, ktoré vytvorila na MS 2015 v Kazani, vylepšila o 16 desatín sekundy.

Striebro získala Kanaďanka Penny Oleksiaková z Kanady, bronz putuje do USA zásluhou obhajkyne titulu z Londýna 2012 Dany Vollmerovej. Sjöströmová potvrdila úlohu favoritky a získala svoju prvú olympijskú medailu v kariére. V zbierke má aj štyri tituly majsterky sveta.

Úlohu favorita na 100 m prsia potvrdil Brit Adam Peaty, ktorý vo finále zvíťazil v novom svetovom rekorde 57,13 s. Predchádzajúce svetové maximum, ktoré vytvoril v sobotňajších rozplavbách, posunul o 42 stotín sekundy.

Dvadsaťjedenročný Peaty sa stal prvým Britom po 28 rokoch, ktorý získal olympijské zlato v plaveckom bazéne. "Som nadšený, že som v Riu vyhral prvé zlato pre Britániu," povedal pre BBC. Druhý v poradí Cameron Van Der Burgh z JAR stratil na neho 1,56 s. Bronz si vybojoval Američan Cody Miller (+1,74).

Suverénna Ledecká

Zlatú medailu na 400 m voľný spôsob získala v Riu Američanka Katie Ledecká, vo finále triumfovala suverénne v novom svetovom rekorde 3:56,46 min. Predchádzajúce svetové maximum (3:58,37), ktoré vytvorila v roku 2014 na Panpacifických hrách v Gold Coaste, vylepšila takmer o dve sekundy.

Pre 19-ročnú Ledeckú je to druhé olympijské zlato v kariére a celkovo tretia medaila spod piatich kruhov. Na OH 2012 v Londýne triumfovala na 800 m v.sp., v sobotu v Riu bola členkou striebornej štafety na 4x100 m v.sp. Zároveň sa stala prvou Američankou po 16 rokoch, ktorá vyhrala olympijské finále na 400 m voľný spôsob. Druhé miesto s výrazným odstupom obsadila Britka Jazz Carlinová, bronz si vyplávala ďalšia Američanka Leah Smithová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok