Fico sa bude uchádzať o premiérsky post, Danko hovorí o stabilizovaní verejných financií

ta3/tasr
11.10.2023 09:52 , Aktualizované: 11.10.2023 14:38

Slávnostný akt podpísania Memoranda o porozumení za účasti predsedu strany Smer – slovenská sociálna demokracia Roberta Fica, predsedu strany Hlas – sociálna demokracia Petra Pellegriniho a predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka sa uskutočnil v stredu 11. októbra o 11.00 h v priestoroch historickej budovy Národnej rady SR, Župné námestie v Bratislave.

Smer bude mať v novej vláde premiéra a to Roberta Fica, predsedom parlamentu bude Peter Pellegrini. Strana Smer-SSD bude mať šesť ministerstiev, Hlas-SD sedem a SNS tri, z toho jedno od januára budúceho roka. Vyplýva to z memoranda o porozumení medzi stranami. 

Fico sa bude uchádzať o premiérsky post

Líder Smeru-SD Robert Fico sa bude uchádzať o premiérsky post, novú vládu chce mať zostavenú čo najskôr. Deklaroval, že ako predseda vlády sa zasadí o to, aby sa životná úroveň na Slovensku neznižovala. Vyhlásil, že návrh štátneho rozpočtu z dielne kabinetu odborníkov ich k ničomu nezaväzuje a konsolidácia verejných financií nemôže byť na úkor dosiahnutého sociálneho štandardu.

Pellegrini chce vládu bez vnútorných rozporov

Pellegrini chce, aby čo najskôr vznikla vláda, ktorá nebude obťažovať občanov svojimi vnútornými hádkami, politickými vnútornými rozpormi, ale od prvého dňa začne riešiť problémy aj vnášať impulzy dlhodobého charakteru. Prezidentku Zuzanu Čaputovú požiadal líder Hlasu o maximálnu súčinnosť.

"Už nemáme čas ani luxus, aby sme mohli mať vládu, ktorá sa bude učiť, aké je to vládnuť, alebo ktorá bude potrebovať mesiace, ak nie roky, aby odstraňovala extrémne ideologické rozdiely medzi sebou. A preto som presvedčený, že aj naše rozhodnutie vstúpiť do tejto koalície je správne," vyhlásil Pellegrini. 

SNS bude konštruktívnym koaličným partnerom

To skonštatoval predseda strany Andrej Danko. "Sme poučení a pripravení slúžiť a pracovať, každý z nás má iný politický príbeh. Sme predsedovia relevantných politických strán, nemusíme mať zhodné názory," povedal novinárom Danko po podpísaní memoranda o porozumení. Dodal, že budúce koaličné strany si dali  cieľ upokojiť spoločnosť, zastabilizovať verejné financie a začať riešiť problémy ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok