Padlo rozhodnutie. Sudkyňa určila trest pre Kisku a Kučovského, tí sa chcú odvolať

ta3/Jozef Slivenský
11.10.2023 09:40 , Aktualizované: 11.10.2023 18:56

Exprezident Kiska si vypočul verdikt. Pred súdom stál za daňový podvod. Spolu s ním bol obžalovaný aj konateľ jeho firmy KTAG Eduard Kučkovský. Obaja sú vinní z pokračovacieho zločinu daňového podvodu. Sudkyňa im vymerala tresty. Obhajoba sa plánuje odvolať.

Po záverečných rečiach sudkyňa pojednávanie prerušila. Verdikt presunula na 13:30. Kučkovský a Kiska sú podľa verdiktu vinní z pokračovacieho zločinu daňového podvodu.

Do účtovníctva zahrnuli účtovné doklady, ktoré neboli predmetom podnikateľskej činnosti v úmysle zadovážiť si neoprávnený prospech.

Padol trest

Kiskovi sudkyňa vymerala trest odňatia slobody na 2 roky s podmienečným odkladom 3 roky, peňažný trest 15-tisíc eur alebo náhradný trest odňatia slobody 2 roky so zákazom činnosti na 6 rokov. 

Pre Kučkovského sudkyňa určila trest odňatia slobody na 2 roky s podmienečným odkladom na 2 roky, peňažný trest 10-tisíc eur alebo náhradný trest odňatia slobody 2 roky, so zákazom vykonávať funkciu konateľa 5 rokov a 8 mesiacov.

Podajú odvolanie

Obhajoba podáva odvolanie voči všetkým výrokom v rozsudku. Prokurátor sa nevyjadril, či sa voči rozsudku odvolá.

Vývoj procesu

Kauza súvisela s prezidentskými voľbami v roku 2014. Podnikateľ Andrej Kiska si kampaň platil cez svoju firmu KTAG. Tá následne požiadala o vratku DPH vo výške 146-tisíc eur. Daňový úrad ju odmietol. Účtovníctvo firmy preverovala polícia viackrát.

Trestný čin v ňom našiel až tretí vyšetrovateľ. Problém videl v tom, že Kiska dal náklady na kampaň do účtovníctva firmy, hoci nič také v predmete podnikania nemala. Nezabrala ani zaplatená pokuta a opravné daňové priznanie.

Súdny proces sa začal v júni a Andrej Kiska vtedy vyhlásil, že je nevinný a odmietol dohodu o vine a treste. Od začiatku tvrdí, že išlo o pomstu expremiéra Fica za to, že ho odmietol ako sudcu poslať na Ústavný súd.

Podľa prokurátora niet pochýb o vine

Prokurátor v záverečnej reči povedal, že niet pochýb o vine obžalovaných. Ich obhajobu považuje za účelovú. Nadobudnuté tovary a služby podľa prokurátora neslúžili na podnikateľskú činnosť, ale na činnosť politickú v prospech jedinej konkrétnej osoby.

Na reklamných materiáloch boli slogany podporujúce prezidentskú kandidatúru Andreja Kisku. Obžalovaní podľa prokurátora vedeli, že predmetom faktúr sú náklady na prezidentskú kampaň. Osoba kandidáta nie je podľa neho produktom, hoci kandidát môže byť aj konateľom.

Hlavným cieľom obžalovaných bolo podľa prokurátora získať daňovú výhodu. Prezidentská kampaň Andreja Kisku stála spolu s DPH asi 1,5 milióna eur, zatiaľ čo reálny príjem z prednášok predstavoval len zlomok tejto sumy. Prokurátor navrhol tresty odňatia slobody, peňažné tresty aj šesťročný zákaz činnosti. Za poľahčujúce okolnosti považuje to, že viedli riadny a usporiadaný život a škody nahradili.

Kiskova obhajoba

Obhajca Andreja Kisku Peter Kubina v záverečnej reči povedal, že postup, aký uplatnili Andrej Kiska a Eduard Kučkovský možný je, pretože ho žiadny zákon nezakazuje.

Celé podnikanie spoločnosti KTAG je podľa neho postavené na poznateľnosti mena Andreja Kisku. Obžalobu považuje v celom rozsahu za neodôvodnenú. Všetky plnenia sú podľa Kubinu reálnymi plneniami medzi nespriaznenými osobami. Boli to všetko reálne náklady na marketing.

Andrej Kiska bol podľa advokáta Kubinu síce netradičnou, ale predsa len reklamou. Vydavateľská a prednášková činnosť spoločnosti KTAG stojí a padá na mene Andreja Kisku. Prípad sa podľa Petra Kubinu dostal pred súd iba preto, lebo obžalovaný sa volá Andrej Kiska. Advokát navrhol, aby súd obžalovaných oslobodil v celom rozsahu.

Prinajhoršom ako správny delikt

Ďalší advokát obžalovaných Patrik Benčík tvrdil, že v žiadnom prípade sa táto kauza nemala riešiť ako trestný čin, ale prinajhoršom ako správny delikt v daňovom konaní. Upozornil na to, že KTAG je vysoko spoľahlivý daňový subjekt. Spoločnosť KTAG bola podľa advokáta Benčíka za posledných 6 rokov vždy zisková a nie je odkázaná na žiadne nelegálne aktivity. Advokát súd vyzval, aby pri rozhodovaní aplikoval právnickú zásadu In dubio pro reo, teda v prípade pochybností v prospech obžalovaného.

Kiskova záverečná reč

Andrej Kiska pri svojej záverečnej reči zdôraznil, že na trh uviedol niekoľko značiek a na daniach jeho firmy odviedli milióny a on ako fyzická osoba státisíce eur. Tvrdil, že je skúsený podnikateľ a do účtovníctva by nikdy nezaevidoval žiadnu faktúru, ktorá tam nepatrí.

Prokurátora obvinil, že má zásadné medzery v znalostiach o tom, ako sa registruje obchodná značka. Kiska tvrdil, že využiť politickú reklamu vo svoj prospech mu žiadna legislatíva nezakazuje. Ako prezident prednášať nemohol, ale hneď po skončení mandátu v prednáškach pokračoval a príjem za ne plynul do pokladne spoločnosti KTAG.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok