Zelenskyj pricestoval do Bruselu. Stretne sa s ministrami obrany členských štátov NATO

ta3
11.10.2023 08:42 , Aktualizované: 11.10.2023 14:42

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v stredu do sídla NATO v Bruseli, kde sa zúčastní na stretnutí ministrov obrany členských krajín NATO, informovala belgická tlačová agentúra Belga.

Agentúra AFP podotkla, že ide o prvú návštevu Zelenského v bruselskom sídle NATO od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Podpora Izraelčanov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu v Bruseli naliehal na Západ, aby podporil Izraelčanov tak, ako sa to stalo v prípade Ukrajincov po ruskej invázii.

Zelenskyj počas návštevy v bruselskom sídle NATO odporučil západným lídrom, aby vycestovali do Izraela a prejavili podporu "nie inštitúciám", ale "ľuďom, ktorí boli vystavení teroristickým útokom," informuje agentúra AFP.

Munícia a stíhačky

Ukrajinský prezident sa podľa belgických médií zúčastní aj na stretnutí kontaktnej skupiny na obranu Ukrajiny a bude mať aj rokovanie s belgickou vládou.

Očakáva sa, že stretnutie kontaktnej skupiny sa zameria na spôsoby, ako pomôcť Ukrajine v prípravách na predpokladané útoky ruskej armády na infraštruktúru Ukrajiny počas nadchádzajúcej zimy a ako jej poskytnúť viac munície na protiofenzívu proti ruskej armáde.

Belgická ministra obrany Ludivine Dedonderová vo vysielaní televízie RTL avizovala, že Belgicko v roku 2025 dodá Ukrajine stíhačky F-16.

   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok