Konflikt v Izraeli môže ovplyvniť ekonomiku. Porastú ceny ropy?

10.10.2023 14:51

Vypuknutie vojenského konfliktu na Blízkom východe môže spôsobiť, že centrálni bankári budú nútení bojovať s novými inflačnými trendmi a zároveň zasadiť ranu ekonomickej dôvere v čase, keď sa zdá, že sa zvyšuje nádej na zvládnutie prudkého rastu cien vyvolaného pandémiou a ruskou inváziou na Ukrajinu. Agentúre Reuters to povedali oslovení analytici.

Izrael
TASR/AP

Izraelský šekel v reakcii na konflikt voči doláru klesol najnižšie za sedem rokov, čo prinútilo izraelskú centrálnu banku k rozhodnutiu, že predá až 30 miliárd dolárov z dolárových rezerv, aby menu podporila.

Očakávajú zlepšenie do dvoch týždňov

"Izraelská ekonomika je veľmi silná," povedal spravodajskej televízii CNBC Zvi Eckstein, bývalý viceguvernér izraelskej centrálnej banky. "Ak nepríde fyzický útok zo strany Iránu, je veľmi pravdepodobné, že Izrael bude plne ekonomicky fungovať do týždňa alebo dvoch," dodal.

Vplyv konfliktu bude jasný až neskôr

Vplyv konfliktu na globálnu ekonomiku bude však zrejme jasnejší až neskôr a bude závisieť od toho, ako dlho potrvá, ako bude intenzívny a či sa rozšíri do ďalších častí regiónu, uvádzajú analytici.

Vojna však má prinajmenšom potenciál pridať súbor nepredvídateľných faktorov do globálnej ekonomiky, ktorá už teraz spomaľuje, a ovplyvniť náladu na amerických trhoch, ktoré sa stále snažia prispôsobiť možnosti, že americká centrálna banka (Fed) bude udržiavať úrokové sadzby vysoké dlhšie, než mnohí investori očakávali.

Panujú obavy o ceny ropy

"Akýkoľvek zdroj ekonomickej neistoty oneskoruje rozhodovanie, zvyšuje rizikové prirážky," uviedol ekonóm Northern Trust Carl Tannenbaum. Dodal, že najmä vzhľadom k regiónu panujú obavy o ceny ropy.

Pre centrálne banky konflikt predstavuje dilemu, či spôsobia nové inflačné tlaky. V regióne sa nachádzajú významní producenti ropy, ako Irán a Saudská Arábia, ale tiež sú tu hlavné lodné trasy cez Suezský prieplav. Ďalšou obavou je, či to bude rana pre dôveru a ekonomika sa zadrhne. Predstavitelia Fedu označili nedávne vysoké ceny energií za možné riziko pre ich výhľad postupného znižovania inflácie a uviedli, že americká ekonomika sa vyhne recesii, pokiaľ nedôjde k nejakému neočakávanému šoku zvonku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok