Východ Slovenska zasiahlo zemetrasenie. Niektoré obce sú bez elektriny, na Domaši utrhlo výletnú loď

9.10.2023 20:36 , Aktualizované: 9.10.2023 23:30

Východ Slovenska zasiahlo v pondelok večer zemetrasenie. Potvrdil to vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied Kristián Csicsay. Otrasy bolo podľa svedkov cítiť na viacerých miestach v Prešovskom a Košickom kraji, ale aj na strednom Slovensku. Ďalší vývoj situácie sme sledovali online.

zemetrasenie
TASR/AP (ilustračná fotografia)

23:30 ONLINE článok sme ukončili. Zemetraseniu sa budeme venovať aj v utorok, a to vo vysielaní ta3 a aj na našom webe. Ďakujeme za priazeň.

23:26 Tento rok už obyvatelia Slovenska pocítili jedno zemetrasenie. Bolo slabé, došlo k nemu 26. apríla 2023 s epicentrom 12 kilometrov južne od Michaloviec. Lokálne magnitúdo bolo 2,2.

23:06 Zemetrasenie poškodilo teplovod na Pugačevovej ulici v Humennom.

22:57 Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 magnitúdy. Bolo v hĺbke desať kilometrov a epicentrum sa malo nachádzať zhruba desať kilometrov juhovýchodne od mesta Stropkov. Na sociálnej sieti o tom informuje Ministerstvo vnútra SR.

22:47 Nižšie si môžete prečítať ako postupovať v prípade zemetrasenia.

Unknown-1.jpeg ta3 Čo robiť, ak ste pocítili zemetrasenie?
Unknown-2.jpeg ta3 Čo robiť, ak ste pocítili zemetrasenie?

22:41 Rezort vnútra taktiež informuje, že je v kontakte aj s elektrárňami Jaslovské Bohunice a Mochovce, ktoré fungujú v normálnom režime.

22:40 K zemetraseniu sa vyjadrilo aj Ministerstvo vnútra SR. "Ministerstvo vnútra situáciu monitoruje a je v kontakte s oddelením seizmológie Slovenskej akadémie vied a s prednostami príslušných okresných úradov," napísalo na Facebooku.

22:38 Výletná loď Bohemia, ktorú utrhlo zemetrasenie zo suchého doku, je už naspäť v prístave. Plávala voľne po Domaši, k jej poškodeniu nedošlo.

22:33 Podľa aktuálnych informácií bolo epicentrum zemetrasenia v obci Piskorovce a vzniklo v hĺbke 17,8 km. Pre ta3 to potvrdil seizmológ Kristián Csicsay. Spojil sa s nami aj vo vysielaní.

22:28 Portál iMeteo.sk uvádza, že dnešné zemetrasenie bolo jedno z najsilnejších v celej našej histórii. SAV uviedla, že ak sa potvrdí jeho sila, mohlo by ísť o najsilnejšie za posledných 80 rokov.

22:25 Automatický systém nezaznamenal narušenie hrádze na vodnej nádrži Domaša po pondelkovom večernom zemetrasení na východe Slovenska. Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Automatický systém varovania, ktorý je súčasťou priehrady, je podľa hovorcu určený práve pre takéto situácie. "Aktuálne sú zamestnanci SVP priamo na hrádzi a vykonávajú tiež vizuálnu kontrolu. Ráno zrealizujú kontrolné merania prostredníctvom sond inštalovaných v telese hrádze," povedal Bocák.

22:24 Celý rozhovor so seizmológom Petrom Moczom si môžete pozrieť nižšie.

22:20 "Chcem vás požiadať o zvýšenú opatrnosť, ak náhodou zacítite plyn v dome, prosím bezodkladne kontaktujte poruchovú linku SPP a z bezpečnostných dôvodov ho radšej opustite," uviedol na sociálnej sieti starosta obce Podhradík v okrese Prešov Rudolf Vysoký. Aj obec Lúčka v okrese Svidník na sociálnej sieti upozorňuje ľudí na možné úniky plynu.

22:19 "Všetci sme cítili otrasy, všetci sme prekvapení. Zemetrasenie sme tu ešte nemali. Zaktivizovala som krízový štáb, ale verím, že noc už bude pokojná," napísala na sociálnej sieti primátorka Svidníka Marcela Ivančová.

22:16 Na mape nižšie si môžete pozrieť, kde sa podľa vládneho projektu USA nachádzalo epicentrum zemetrasenia.

22:15 "V čase okolo 20.23 h bolo v Prešove cítiť zemetrasenie, ktoré malo podľa najnovších informácii epicentrum blízko Humenného. Situáciu v Prešove monitorujeme, zatiaľ je všetko pod kontrolou. Nevieme avšak, či sa otrasy môžu opakovať, preto na seba dávajte pozor," uviedol na sociálnej sieti primátor Prešova František Oľha.

22:11 Seizmológ Kristián Csicsay vo vysielaní ta3 potvrdil, že na východnom Slovensku došlo k zemetraseniu. Ľudia môžu nájsť aktuálne informácie na webe seismology.sk, ktorý je však momentálne preťažený. Obyvateľov poprosil o trpezlivosť.

22:09 iMeteo.sk upozorňuje, že na sociálnych sieťach sa po zemetrasení začali šíriť falošné informácie. "Po sociálnych sieťach sa šíria nezmysly, že sa čakajú do polnoci ďalšie zemetrasenia. NEVERTE hlúpostiam aj keď prichádzajú z obecných úradov. Sú to nezmysly a príslušní ľudia by sa mali hanbiť," píše sa v príspevku.

22:06 Otrasy bolo cítiť aj v Košiciach. "Nábytok sa triasol, trvalo to asi desať sekúnd," uviedol jeden z obyvateľov mestskej časti Západ. "Počuli sme zvonku nejaký zvuk, triasla sa zem, aj poháre s vodou, ktoré sme mali na stole," povedala jedna z obyvateliek košického Starého Mesta.

22:05 Moczo vo vysielaní ta3 tiež uviedol, že takéto zemetrasenia nie sú na východe nič nové.

22:04 Otrasy počas pondelkového večerného zemetrasenia na východe Slovenska cítili ľudia na viacerých miestach. Zástupcovia samospráv vyzývajú ľudí na opatrnosť. "Boli to silné otrasy, máme hlásených veľa škôd – popraskané múry, poškodený kostol. Bolo to len pred chvíľou, je tu panika. Odtrhlo nám loď z brehu, ktorá už bola zazimovaná,“ povedal starosta obce Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou Radovan Kapraľ.

22:03 Moczo hovorí, že ľudia by mali spať tak, aby na nich nič nemohlo počas noci padnúť.

22:02 Seizmológ Peter Moczo vo vysielaní ta3 povedal, že odhadovaná magnitúda sa ešte môže zmeniť. "Nemožno vylúčiť aj dotras. No ak by išlo o dotrasy, nikdy nemajú väčšie magnitúdo," ubezpečil občanov Slovenska.

21:57 Sledujte Žurnál na ta3, ktorý budeme vysielať od 22.00 hod. Zemetraseniu sa budeme venovať podrobnejšie.

21:55 Doteraz najsilnejším zemetrasením na území dnešného Slovenska je zemetrasenie v Komárne, ku ktorému došlo v roku 1763. Malo silu 6,3. 279 domov bolo úplne zničených a 353 sa čiastočne zrútilo, píše iMeteo.

21:53 Ako uvádza iMeteo.sk, ide o jedno z najsilnejších zemetrasení v novodobej histórii Slovenska.

21:46 Večerné zemetrasenie zaznamenal aj seizmogram. "Aktuálna hodnota zemetrasenia je na úrovni 5,0 magnitúdy a epicentrum bolo zhruba v hĺbke 10 km v v okolí Stropkova," píše na Facebooku Severe Weather Slovakia o.z.

21:43 Podľa informácií ta3 cítili otrasy aj obyvatelia na strednom Slovensku - v Rimavskej Sobote, Brezne či Revúcej.

21:40 Pozrite si autentické video zo Sniny.

21:38 Obce, ktoré boli k epicentru najbližšie, ostali po zemetrasení bez elektriny. Podľa iMeteo.sk to vyplýva z údajov na stránke Východoslovenskej distribučnej spoločnosti, kde môžu obyvatelia nahlasovať výpadky. 

21:35 Otrasy boli natoľko silné, že ich cítili obyvatelia naprieč celým východným Slovenskom, píše iMeteo. "Hlásenia prichádzajú od Uble až po Gelnicu," informuje.

21:32 V súvislosti s aktuálnou situáciou spúšťame ONLINE článok. Naďalej vás budeme o všetkom informovať.

"Môžem potvrdiť, že išlo o seizmický jav na východe Slovenska. Presnú magnitúdu a lokalizáciu však momentálne neviem potvrdiť," uviedol Csicsay. Európske-stredomorské seizmologické centrum na svojom webe informuje, že epicentrum malo byť zhruba v okolí 18 kilometrov od Humenného a dosiahnutá malá byť magnitúda 5.

"Ja tipujem, že bude menšia, lebo to je automatická lokalizácia. Presnejšia bude tá ručná. Ak by magnitúda bola okolo 5, tak naposledy sme mali zemetrasenie s epicentrom na území s takouto magnitúdou pred asi 80 rokmi. Takže na naše pomery je to silné," povedal Csiscay s tým, že takéto zemetrasenie môže spôsobiť škody.

Veľké škody zatial nehlásili

"Veľké škody zatiaľ občania nehlásili, ale ja mám napríklad v dome popukané steny, popadanú omietku, porozbíjané obrazy, zrkadlá zo stien, vázy. Nestihol som ešte všetko skontrolovať. Idem sa pozrieť na úrad, či nedošlo k poškodeniu vodovodného potrubia a ďalších rozvodov," povedal starosta obce Holčíkovce v okrese Vranov nad Topľou Michal Flešár. Popukané steny a porozbíjané veci hlásia aj ďalší obyvatelia obce.

Alexandra v Hôrke pri Poprade cítila otrasy, keď večer sedeli s manželom v obývačke. "Dosť to bolo vidieť najmä na akváriu a viditeľne manželom triaslo, ako sedel na gauči," povedala. Rovnako asi 15 sekundové otrasy cítila aj Janka, ktorá je momentálne hospitalizovaná v prešovskej nemocnici.

Z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove potvrdili, že zatiaľ nemali v súvislosti so zemetrasením vážnejšie výjazdy. "Na Domaši sa výletná loď Bohemia zrejme v dôsledku zemetrasenia uvoľnila, takže ju išli hasiči ukotviť," uviedli.

"Obecný urad vyzýva chatárov a občanov, aby zachovali pokoj. Epicentrum zemetrasenia bolo pravdepodobne na území našej obce. Nie je vylúčené, že sa to nezopakuje, preto by sa ľudia mali zdržiavať na prízemí svojich domov. Buďte preto opatrní. V prípade potreby kontaktujte obecný úrad 0918513324," píše na Facebooku Domaša City Dobrá.

Portál iMeteo.sk informuje, že "epicentrum otrasov sa nachádzalo 19 kilometrov od Humenného". Taktiež informuje, že otrasy začali o o 20:23. Malo mať silu 5,0 magnitúdy.

"Zemetrasenie bolo plytké, vychádzalo z hĺbky 10 kilometrov," píše meteorologický portál.

Svedectvá pre ta3

Otrasy cítili obyvatelia Košíc, Prešova, Sniny či Humenného. Píšu o tom na sociálnej sieti.

"S mladším bratom sme hrali hraciu konzolu, sedel som na zemi a pocítil som niekoľko otrasov. Prvé, čo mi napadlo, bolo pozrieť sa na okno izby. Všimol som si, že sa hýbu žalúzie. Zvýšil sa mi tep, opýtal sa mamy a brata, či to cítia tiež. Vtedy mi došlo, že je to zemetrasenie a následne sme si začali všímať, ako píšu ľudia v skupinách, že to cítili tiež. Celé to trvalo zhruba 10 sekúnd, no postavilo ma to medzi zárubne dverí," hovorí Denis z Nad Jazerom, mestskej časti Košíc.

ta3 dostala informácie, že v jednej bytovke v Humennom popraskali steny v mieste spojov. V Prešove, na najväčšom sídlisku, ľudia povychádzali z bytoviek.

Zemetrasenie pocítila aj redaktorka ta3 Katarína Cimborová z Prešova. "Otrasy boli naozaj citeľné. Počula som, ako hrkajú veci na policiach. Cítila som otrasy priamo v nohách," opísala vo vysielaní. "Triasol sa podo mnou celý 12-poschodový panelák," dodala.

Otrasy cítil aj náš divák Jozef Kozák z Nižného Hrušova. "Pozeral som pokojne televízne správy. Zrazu som cítil, ako sa so mnou hýbe posteľ. Bolo to krátke, ale taký zvláštny pocit. Hneď som sa prezul, ak by sa to zapakovalo a musel by som ísť do bezpečia," povedal vo vysielaní ta3.

O zemetrasení informoval aj podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský.

Zasiahlo aj okolité krajiny

Ako píše iMeteo.sk, zemetrasenie pocítili aj ľudia v Poľsku, Maďarsku a na Ukrajine.

Cítili ste zemetrasenie aj vy? Napíšte nám do komentárov na Facebooku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok