Kam na výlet v Česku? Tipy zo stredných Čiech, ktoré nesmiete vynechať

ta3
11.10.2023 08:35

Leto už skončilo, ale ak máte chuť ešte na pár dní niekam vyraziť alebo vás dovolenka ešte len čaká, možno vám príde vhod niekoľko tipov. Nechajte sa inšpirovať miestami v stredných Čechách, ktoré by nemali vypadnúť z hľadáčika žiadneho cestovateľa či dobrodruha. V blízkosti hlavného mesta Praha objavíte zážitky, na ktoré budete dlho spomínať. Túlajte sa panenskou prírodou, navštívte majestátne hrady a zámky, športujte alebo relaxujte.

Stredné Čechy
Filip Jakubský

Aktívny Monínec

V areáli Monínec sa môžete ubytovať, najesť, od rána do večera športovať a dopriať si zaslúžený odpočinok po celý rok. Areál nájdete na Javorovej skale, asi 80 km južne od Prahy. Okolité prostredie Českej Sibíri a kombinácia jej mikroklímy, severných strání a nadmorskej výšky tvoria z Monínca jedinečný prírodný ľadovec. Pre lyžiarov aj snowboardistov je tu niekoľko zjazdoviek, vyskúšať si môžete aj zimné atrakcie ako snowtubing, sánkovanie a bobovanie. Nechýbajú ani bežkárske trasy v dĺžke 54 km. Priamo v areáli vás čaká bikepark s niekoľkými trasami. Ale ani v okolí sa nebudete nudiť. Užite si výlety na bicykli, pešo alebo autom. Športovci ocenia hlavne cyklotrasy v oblasti Toulava. Areál Monínec ponúka hotelové ubytovanie aj ubytovanie v súkromí, v chate s priateľskými cenami i v apartmánoch.


Monínec Jan Přerovský Monínec

Divoké Brdy

Najmladšia stredočeská chránená krajinná oblasť je rajom pre každého, kto hľadá ticho a pokoj v náručí prekrásnej divokej prírody. Brdská vrchovina je na české pomery unikátnou lokalitou. Tunajšia krajina je neuhladená, príroda divoká, lesy striedajú vresoviská, rašeliniská a mokrade. Nechýbajú ani vzácne paleontologické náleziská. Príroda je tu takmer zakonzervovaná, ráz krajiny, to, že zostala tak výnimočne dobre zachovalá a nezničená, je – paradoxne - aj dielom človeka, najmä armády, ktorá časť Bŕd využívala už od roku 1927 ako svoj výcvikový priestor. Dnes sú Brdy pretkané mnohými kilometrami chodníkov a trás určených pre peších i pre cyklistov a turisti začínajú pomaly objavovať roky utajené divy a krásy brdskej prírody.

Brdy SCCR Brdy

Pútnické miesto Svätá Hora

Barokový sakrálny areál nad mestom Příbram patrí medzi najslávnejšie pútnické miesta Česka. Na jeho budovaní sa podieľali poprední barokoví umelci, ako napríklad architekti Carlo Lurago či Krištof a Kilián Ignác Dientzenhoferovci. Takmer nekonečná procesia sem mierila kvôli soche Panny Marie Svatohorskej, ktorá je spájaná s mnohými podivuhodnými udalosťami a tradovanými uzdraveniami. Okrem komentovanej prehliadky areálu by ste si nemali nechať ujsť ani návštevu zvonice, hodinovej veže, historickej pivnice, svatohorskej klenotnice či pútnického múzea.

Svatá hora Vladimír Holan Svätá Hora

Zámok Ratměřice

Na dohľad od bájnej hory Blaník leží zámok Ratměřice, obklopený anglickým parkom. Cenný park s desiatkami druhov drevín poskytuje tunajšiemu hotelu, ponúkajúcemu prvotriedne ubytovanie, príjemný pokoj a zároveň sa pýši unikátom v podobe dvoch sekvojí obrovských. Viac ako 160 rokov staré stromy sú vďaka svojej výške viac než 42 metrov najvyššími v Česku. Pokiaľ tu chcete stráviť viac času alebo hľadáte miesto pre romantický pobyt, zámocký hotel vás určite nesklame. Užijete si maximálne pohodlie, skvelú gastronómiu alebo wellness. Na športovcov čaká multifunkčné ihrisko a prekrásna okolitá príroda, ktorú križujú turistické aj cyklistické trasy.

Zámok Ratměřice SCCR Zámok Ratměřice

Banícke múzeum v Příbrami

Banícke múzeum patrí k najväčším múzeám v Česku a k najväčším baníckym múzeám v Európe. Expozície umiestnené v historických prevádzkových a správnych objektoch približujú návštevníkom bohatú minulosť spätú s ťažbou striebra, uránu a ďalších rúd. Zážitkom bude jazda banským vláčikom po povrchu aj v podzemí, prehliadky niekoľkých kilometrov štôlní, fáranie výťahom alebo jazda po šmykľavke k obriemu vodnému bicyklu. Zoznámite sa s unikátnymi parnými ťažnými strojmi a rozsiahlou mineralogickou zbierkou. Prehliadka všetkých expozícií trvá 3 hodiny, vybrať si však môžete aj jednotlivé expozičné celky. Haviarsky folklór objavíte v pôvodnom baníckom domčeku.

Banícke múzeum Příbram SCCR Banícke múzeum v Příbrami

Majestátny Karlštejn

Kto nenavštívil Karlštejn, ten na žiadnom českom hrade ani nebol! Preskúmajte majestátnu budovu, ktorá hrdo zdobí krajinu Berounska, blúďte podhradím plným obchodíkov, reštaurácií a zaujímavých múzeí. Svetoznámy hrad bol vybudovaný českým kráľom a neskorším rímskym cisárom Karlom IV. pôvodne ako vidiecka rezidencia, z ktorej sa neskôr stalo miesto na uloženie kráľovských pokladov, svätých relikvií a ríšskych korunovačných klenotov. Najvzácnejšou miestnosťou celého hradu je kaplnka sv. Kríža s pozlátenou klenbou a sklenenými šošovkami napodobňujúcimi nebo. Na Karlštejne uvidíte vystavenú aj repliku Svätováclavskej koruny českých kráľov.

Karlštejn SCCR Karlštejn

Ľudové tradície v Skanzene Vysoký Chlumec

Skanzen uchováva cenné pamiatky vidieckej architektúry, dokumentujúce vývoj rodinného domu od polovice 17. až do začiatku 20. storočia. Prírodný areál leží v údolí potoka, kam boli citlivo zakomponované usadlosti, chalupárske, domové aj hospodárske stavby i ďalšie mimoriadne objekty. Nájdete tu stĺpový holubník aj včelín. Pri príležitostiach ako sú Vianoce, Veľká noc alebo na Dni remesiel môžete zažiť prácu tesárov, hrnčiarov, rezbárov, pradenie na kolovrátku i ďalšie tradičné remeslá. Návštevu je možné spojiť aj s cyklovýletom. Okružná trasa z mesta Prčice, dlhá približne 36 kilometrov, prechádza severnou časťou prírodného parku Jistebnická vrchovina, prevedie vás kopcovitou krajinou s krásnymi výhľadmi a zavezie do malebných dediniek.

skanzen Vysoký Chlumec SCCR Skanzen Vysoký Chlumec

Levanduľové údolie

Celoročný areál vznikol v Chodouni, v samom srdci Barrandien Geoparku, kam levanduľu v 10. storočí priniesli už starí Kelti. Inšpiráciou k znovuobnoveniu jej pestovania boli pre súčasných majiteľov životy a príbehy českých bylinárov a farmárov, na ktorých činnosť s úctou a pokorou nadväzujú. Na levanduľovom poli neďaleko Berouna so 40 000 vysadenými levanduľami lekárskymi a manufaktúrou z bio levandule sa vám bude páčiť. Priamo na mieste sa dozviete zaujímavosti o čare a sile tejto kráľovnej bylín, môžete piknikovať, kempovať alebo len tak odpočívať. Levanduľové údolie ponúka množstvo špeciálnych akcií alebo workshopov. Môžete si tu zacvičiť jogu, zatancovať si, vlastnoručne si vyrobiť bio levanduľovú morskú soľ alebo cukor s levanduľou. Po čase strávenom na poliach, v záhradách, sade alebo v EKO hale odídete nabití rovnakou energiou ako z kúpeľov.

Levanduľové údolie SCCR Levanduľové údolie

Hrad Křivoklát

Křivoklát bol postavený v 12. storočí za vlády kráľa Přemysla Otakara II. a bol využívaný najmä ako lovecký hrad. Na lov a za odpočinkom sem po stáročia prichádzali králi i členovia vážených šľachtických rodov. Zlatú éru zažíval Křivoklát aj za vlády Vladislava Jagelovského, ktorý ho nechal prestavať v štýle okázalej jagelovskej gotiky a urobil z neho jednu z najhonosnejších panovníckych rezidencií v strednej Európe. Medzi najvzácnejšie časti a pamiatky patrí veža s poľovníckymi zbierkami, sály s expozíciou gotického maliarskeho a sochárskeho umenia, veža Huderka s čiernou kuchyňou, väzenie a mučiareň. Unikátna je tiež obsiahla fürstenberská knižnica obsahujúca 52 tisíc zväzkov. Hrad patrí medzi obľúbené lokácie filmárov.

Křivoklát SCCR Křivoklát

Ďalšie tipy na výlety a zaujímavé miesta v regióne nájdete na www.strednicechy.cz.

Viac ako 80 000 tipov na výlety po celom Česku nájdete na www.kudyznudy.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok