Zemetrasenie v Afganistane si vyžiadalo vyše 11-tisíc obetí, tvrdí OSN. Počet sa môže zvyšovať

ta3, TASR
9.10.2023 08:43

Silné zemetrasenie na západe Afganistanu postihlo takmer 11-tisíc miestnych obyvateľov, uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí. Informovala o tom agentúra DPA.

Afghanistan_Earthquake733301.jpg
TASR/AP

Finančná a humanitárna pomoc

V minimálne 11 afganských obciach boli pri zemetrasení zničené všetky domy, uviedol OCHA.

Podľa úradu OSN zahynulo pri zemetrasení vyše tisíc ľudí, afganské úrady pritom informovali už o vyše 2 500 obetiach na životoch. „Očakáva sa, že počet obetí a postihnutých domácností porastie, keď sa podarí dostať aj do odľahlých lokalít,“ uviedol OCHA.

Vyše 550 zranených vrátane takmer 230 detí sa momentálne lieči len v regionálnej nemocnici v meste Herát, upozorňuje OCHA.

Organizácia Spojených národov uvoľnila pre Afganistan urgentnú finančnú pomoc v hodnote piatich miliónov dolárov a po posúdení rozsahu škôd plánuje vyhlásiť aj výzvu pre darcov. V oblasti postihnutej zemetrasením už začali distribuovať hygienické pomôcky, jedlo, pitnú vodu a ďalšiu pomoc.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo v sobotu 7. októbra približne o 11.00 h miestneho času (8.30 h SELČ) oblasť v okolí mesta Herát, ktoré je metropolou rovnomennej západoafganskej provincie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok