Trump mal austrálskemu miliardárovi prezradiť citlivé informácie o jadrových ponorkách. Ten ich šíril ďalej

ta3, čtk
6.10.2023 17:58

Tím zvláštneho vyšetrovateľa Jacka Smitha, ktorý má na starosti kauzy bývalého amerického prezidenta, preveroval podozrenie, že Donald Trump po odchode z funkcie vyzradil istému austrálskemu podnikateľovi citlivé informácie o amerických jadrových ponorkách. S odvolaním sa na svoje zdroje to uviedli televízie ABC News a denník The New York Times. Prokurátori podľa médií podnikateľa Anthonyho Pratta vypočuli.

Trump
TASR/AP

O čom hovorili?

Pratt je majiteľom baliarenskej firmy Pratt Industries a tiež členom Trumpovho floridského klubu Mar-a-Lago, kde exprezident od odchodu z Bieleho domu žije. Práve tam podľa nemenovaných informovaných osôb v apríli 2021 obaja muži o amerických ponorkách hovorili.

Pratt exprezidentovi povedal, že by podľa neho Austrália mala nakupovať ponorky z USA, popísali zdroje ABC News. Trump potom údajne podnikateľovi oznámil dve informácie o amerických jadrových ponorkách - počet jadrových hlavíc, ktorými sú spravidla vybavené, a vzdialenosť, na ktorú sa môžu nepozorovane priblížiť k ruskej ponorke.

Austrálsky miliardár podľa amerických médií „zrejme tajné“ informácie následne zdieľal s ďalšími ľuďmi. ABC News píše dokonca o desiatkach osôb vrátane Prattových zamestnancov, austrálskych činiteľov a šiestich novinárov.

Informácie o incidente sa dostali k tímu vyšetrovateľa Smitha, ktorý okrem iného Trumpa obžaloval z neoprávneného prechovávania tajných vládnych materiálov v rezorte Mar-a-Lago.

Obžaloba prišla po tom, čo sa ukázalo, že Trump z Bieleho domu nechal na Floridu prepraviť škatule plné dokumentov vrátane desiatok s označením tajnej či prísne tajnej, načo ich úradom nechcel vrátiť. O niektoré z nich prišiel až po razii agentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie vlani v auguste.

Chcel sa iba vytiahnuť?

Prokurátori v rámci vyšetrovania kauzy Pratta vypočuli. Podľa jedného zo zdrojov NYT je Austrálčan jedným z ľudí, ktorých Smithov tím berie ako potenciálnych svedkov v procese s bývalým prezidentom.

„Výpoveď, že Trump s ním ľahkovážne hovoril o veľmi citlivých jadrových tajomstvách, by mohla prokurátorom pomôcť s argumentáciou, že bývalý prezident mal vo zvyku nezodpovedne nakladať s utajovanými informáciami,“ napísal denník.

Podľa médií ani po vypočutí Pratta nie je jasné, či mu Trump vo svojom klube hovoril skutočné informácie, alebo sa pred ním iba chcel vytiahnuť. Exprezidentov hovorca ABC News povedal, že televízii chýba „príslušný kontext a relevantné informácie“.

Smithov tím sa k veci nevyjadril, podľa NYT však epizóda naznačuje, že vyšetrovatelia môžu v prípade mať mnohé informácie, ktoré zostávajú verejnosti skryté.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok