Vládu ešte nemáme, ale už si môžete staviť na prezidentské voľby. Kto má najväčšiu šancu na víťazstvo?

ta3/Patrik Mindžák
6.10.2023 17:11 , Aktualizované: 6.10.2023 17:36

Pred necelý týždňom sa na Slovensku odohrali dlhoočakávané predčasné parlamentné voľby. Zvíťazil v nich Smer-SSD. Nasledovali PS a Hlas-SD. Aktuálne prebiehajú medzi všetkými stranami, ktoré prešli bránami parlamentu, intenzívne rokovania. Napriek tomu, že ešte nie je zostavená ani vláda, stávkové kancelárie prichádzajú s kurzami, ktoré sa zaoberajú favoritmi na prezidentský post. Voľby sa odohrajú budúci rok.

Úctu kráľovnej Alžbete II. vyjadril aj Prezidentský palác. Vlajky stiahli na pol žrde
ta3/Bystrík Priwitzer

Kto má najväčšiu šancu?

Najväčším favoritom na víťazstvo v prezidentských voľbách je Ivan Korčok. Kurz je vo výške 1,75.

Súboj by mal zviesť s predsedom Hlasu-SD Petrom Pellegrini (2,35). Ten je aktuálne dôležitým hráčom aj pri vzniku budúcej vlády.

Na tretie miesto stávková kancelária pridala exministra zahraničných vecí a diplomata Jána Kubiša (7,00). Hneď za ním je šéf Smeru-SSD Robert Fico (14,00).

Prvú šesticu uzatvárajú spoluzakladateľ SASKY Robert Mistrík (18,00), ktorý sa usiloval o post prezidenta aj v predošlých voľbách, avšak vzdal sa v prospech Zuzany Čaputovej, a generálny prokurátor SR Maroš Žilinka (20,00). Ten však nedávno oznámil, že nemá v pláne uchádzať sa o post hlavy štátu.

Kurzy ukazujú aj menej pravdepodobné scenáre. Na zozname tipov sa nachádzajú aj mená, ktoré by očakával málokto - Štefan Harabin (kurz vo výške 88,00), Iveta Radičová, Andrej Kiska (obaja kurz 200,00), Igor Matovič (300,00) či Béla Bugár (350,00).

Objavili sa tam aj mená ako Mikuláš Dzurinda, Marian Kotleba, Vladimír Mečiar či György Gyimesi. Všetci mali zhodne kurz vo výške 500,00.

Čím je vyšší kurz, tým je pravdepodobnosť udalosti nižšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok