Aktualizujeme Slovensko

Akú vládu si želajú Slováci a s kým by mal ísť Hlas do koalície? ta3 prináša exkluzívny prieskum

ta3/SANEP
6.10.2023 12:48 , Aktualizované: 6.10.2023 14:42

Je krátko po voľbách a Slovensko čaká na zostavenie novej vlády. ta3 v tejto súvislosti prináša exkluzívny prieskum od agentúry SANEP, ktorý sa uskutočnil od 3. do 5. októbra 2023 na vzorke 1 236 respondentov. Pozrite si výsledky.

Exkluzívny prieskum pre ta3
ta3

Aké sú šance?

Voľby do Národnej rady SR sú za nami a predseda víťaznej strany Smer Robert Fico bol poverený prezidentkou Zuzanou Čaputovou zostaviť vládu. Fico by tak mal urobiť v horizonte štrnástich dní. Po voľbách to najskôr vyzeralo na štyri možnosti vzniku vládnej koalície. Vďaka vyjadreniu niektorých lídrov strán, ktoré sa do Národnej rady dostali, to však teraz skôr vyzerá na vznik dvoch možných koalícií.

Vedenie KDH totiž spojenie s Hlasom a Smerom vylúčilo a Majerský vidí veľké prekážky aj v spojení so stranou Progresívne Slovensko. V prípade KDH však ešte musí rozhodnúť celoslovenská Rada KDH, ktorá sa bude konať až o dva týždne. Teda v čase, keď šéfovi Smeru Robertovi Ficovi bude končiť poverenie na zostavenie vlády.

Podľa výsledkov volieb je ďalej zrejmé, že kľúčovú úlohu pre úspešné zostavenie vlády bude mať strana Hlas na čele s jej predsedom Petrom Pellegrinim, ktorá skončila vo voľbách na treťom mieste so ziskom 14,7 percenta voličských hlasov a do poslaneckých lavíc zasadne 27 poslancov.

Spoločnosť SANEP sa z tohto dôvodu zamerala v aktuálnom exkluzívnom prieskume pre televíziu ta3 na to, akú vládnu koalíciu by najviac preferovali občania, a tiež na to, aké preferencie ohľadom vzniku vládnej koalície majú práve voliči a sympatizanti strany Hlas.

Výsledky prieskumu

Ľudia by najviac preferovali vládnu koalíciu, ktorá by vznikla v zložení strán Smer, Hlas a SNS. Tento variant by si prialo 49,2 percenta občanov Slovenskej republiky.

Druhou najpreferovanejšou koalíciou by bola vláda v zložení Progresívne Slovensko, Hlas, SASKA a KDH. Tento variant vládnej koalície by si prialo 32,7 percent obyvateľov.

Treťou najpreferovanejšou koalíciou by potom bola vláda v zložení Smer, Hlas a KDH. Táto prípadná koalícia má podporu 12,3 percenta ľudí. Najmenej preferovanou možnosťou vzniku vládnej koalície je potom vláda zložená zo strán Hlas, Smer, KDH a SNS. Tento variant by si prialo iba 4,4 percenta obyvateľov Slovenska. 1,4 percenta ľudí nemá v tejto otázke jasno.

prieskum.jpg ta3 S kým by mal ísť Hlas-SD do koalície?

A čo by preferovali voliči a sympatizanti strany Hlas? Za najlepší variant považujú vznik vládnej koalície v zložení Hlas, Smer a SNS. Pre túto možnosť vyslovilo 62,2 percenta voličov Pellegriniho strany Hlas.

Druhou najpreferovanejšou koalíciou by potom bola vláda v zložení Hlas, Smer a KDH. Táto prípadná koalícia má podporu 21,1 percenta voličov Hlasu. Vládnu koalíciu v zložení Hlas, Progresívne Slovensko, SASKA a KDH by si prialo 11,8 percenta voličov strany Hlas, najmenej preferovanú by potom bola koalícia v zložení Hlas, Smer, KDH a SNS. Tento variant by si prialo iba 4,1 percenta voličov strany Hlas.

prieskum ta3 S kým by mal ísť Hlas-SD do koalície? - voliči strany
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok