Balík „lego kociek“ je na svete. Koľko by štátu vynieslo zrušenie 13. dôchodkov či spoplatnenie návštev u lekára? (+ prehľad)

ta3/Katarína Žgrlíková
8.10.2023 00:00

Ministerstvo financií SR predstavilo balík konsolidačných opatrení. Dokument obsahuje takmer 100 rôznych možností konsolidácie v celkovom objeme takmer 10 miliárd eur. Prichádzajúcej vláde vedia pomôcť zostaviť rozpočet na najbližšie tri roky. Táto iniciatíva sa už stretla s kritikou.

Ódor
TASR/Martin Baumann

Aktuálna bilancia rozpočtu je veľmi nepriaznivá. V najbližších rokoch môžeme očakávať HDP blízko 7 percent, najviac v celej Európskej únii. Bez fiškálne zodpovednej reakcie budúcich vlád by sa dlh už do dvoch dekád zdvojnásobil a skončil výraznejšie nad hranicou 100 % HDP, píše Inštitút finančnej politiky.

Zníženie výdavkov, zvýšenie daní

Konsolidačný mix s najmenej negatívnym vplyvom na ekonomiku by mal pozostávať primárne zo zníženia prevádzkových výdavkov a zamestnanosti vo verejnej správe.

Rast by výraznejšie neohrozilo ani zacielenie sociálnych dávok a dotácií na tých, ktorí ich najviac potrebujú. Na príjmovej strane sa odporúča zvyšovanie nepriamych daní, najmä spotrebných, majetkových a “zelených” daní.

Rozpočtová kalkulačka

Analytici pripravili zoznam úsporných opatrení v širších okruhoch. Opatrenia sú návrhy pre budúcu vládu, ktorá si z nich môže vybrať.

Prinášame výber tých najzaujímavejších opatrení s informáciami o tom, ako by ich zavedenie obohatilo štátnu kasu. Pozrieť si ich môžete v rozpočtovej kalkulačke.

Zvýšenie základnej sadzby DPH o 2 p. b.

Konsolidačný potenciál do roku 2026: viac ako 1 miliarda eur

Postupné presunutie zaťaženia spotreby na úkor zdanenia práce prináša pozitívne vplyvy z dlhodobého hľadiska. Ide o daň, ktorú možno považovať za transparentnú a nemožno sa jej v princípe tak jednoducho vyhnúť, keďže sa vzťahuje na tovary a služby každodennej spotreby.

Zrušenie väčšiny znížených sadzieb na DPH (+ kompenzačné opatrenia)

Konsolidačný potenciál do roku 2026: 747 miliónov eur

Selektívne znížená sadzba nie je vhodnou formou podpory, keďže zavádza nesystémovosť v daňovej politike (neefektívne/sektorové daňové výnimky). Akékoľvek daňové výnimky vytvárajú precedens a podporujú ďalšie záujmové skupiny/sektory ekonomiky so žiadosťami o zníženie zaťaženia. 

Zdanenie stavieb podľa podlahovej plochy a postupný prechod na hodnotové zdaňovanie

Konsolidačný potenciál do roku 2026: pol miliardy eur

Zmenou spôsobu zdaňovania viacpodlažných stavieb zo zastavanej plochy priamo na celkovú podlahovú plochu je možné dosiahnuť optimálnejšie zdaňovanie nehnuteľností. Na Slovensku je zdanenie majetku dlhodobo na podpriemernej úrovni v rámci EÚ. 

Graf ta3

Zohľadnenie CO2 pri zdanení áut približne podľa priemeru EÚ

Konsolidačný potenciál do roku 2026: 459 miliónov eur

Najviac CO2 produkujú osobné autá, pritom súčasná slovenská legislatíva sa neriadi dostatočne princípom "znečisťovateľ platí". Väčšina krajín EÚ už prešla na formu zdaňovania osobných áut na základe emisií CO2 (pri nadobudnutí alebo vlastníctve vozidla). Krajiny, ktoré tak urobili majú aj nižšie emisie nových osobných áut (Slovensko je v EÚ naopak druhé najhoršie).

Zníženie prídavku na dieťa na polovicu pre domácnosti mimo hmotnej núdze

Konsolidačný potenciál do roku 2026: 403 miliónov eur

Zníženie výšky príspevku na polovicu by sa týkalo len domácností mimo hmotnej núdze, ktoré na takúto pomoc štátu nie sú odkázané. Zároveň aj po znížení tejto dávky by zasiahnuté domácnosti neostali bez finančnej podpory zo strany štátu. Väčšina z nich môže poberať tehotenskú dávku, materské resp. rodičovský príspevok a prídavok na dieťa.

Graf ta3

Zrušenie rodičovského dôchodku

Konsolidačný potenciál do roku 2026: 362 miliónov eur

Súčasný rodičovský dôchodok nie je príjmovo testovaný a nie je cielený na špecifické skupiny, ktorých životná situácia si vyžaduje dodatočnú podporu zo strany štátu. Zároveň vnáša do systému otázne distribučné vplyvy, keďže z jeho výplaty sú vyradení dôchodcovia, ktorých deti nepracujú na Slovensku, pričom tí túto skutočnosť z objektívnych príčin nevedia častokrát ovplyvniť. Ich deti môžu pracovať v zahraničí, byť invalidné, nezamestnané, zomrieť, prípadne ísť do dôchodku.

Zrušenie trinástych dôchodkov

Konsolidačný potenciál do roku 2026: 310 miliónov eur

Trinásty dôchodok je nesystémovou dávkou. Vzhľadom na to, že ide o dávku, ktorá je vyplácaná jednorazovo (raz ročne), dávka neplní funkciu zabezpečenia stabilného príjmu v starobe, ale je pravdepodobne používaná najmä na hradenie jednorazových výdavkov. Napriek tomu, že dávka klesá s výškou dôchodku, nie je adresne cielená na nízkopríjmové skupiny. 

Graf ta3

Skrátenie doby poberania rodičovského príspevku do dvoch rokov dieťaťa

Konsolidačný potenciál do roku 2026: 267 miliónov eur

Skrátenie rodičovského príspevku by mohlo motivovať k rýchlejšiemu návratu matiek na trh práce. Zároveň Slovensko patrí medzi krajiny s najdlhšou dobou vyplácania podpory po narodení dieťaťa. Na dlhom horizonte to má vplyv aj na výšky ich dôchodky, ktoré v porovnaní s mužmi budú nižšie a budú ich poberať dlhšie, kvôli vyššiemu priemernému veku dožitia.

Spoplatnenie návštev lekárov špecialistov (5 eur) a všeobecných (1 euro)

Konsolidačný potenciál do roku 2026: 192 miliónov eur

Zavedenie vhodne nastavených poplatkov môže pomôcť racionalizovať využívanie zdravotných služieb, a tým zvýšiť efektivitu a kvalitu služieb, či znížiť preťaženosť lekárov z dôvodu, že má Slovensko dlhodobo najvyšší počet návštev lekárov v ambulanciách na obyvateľa. Opatrenie tiež pomôže zlegálniť a stransparentniť existujúce poplatky, ktoré si všeobecné a špecializované ambulancie poplatky od pacientov pýtajú.

Zrušenie jedného štátneho sviatku

Konsolidačný potenciál do roku 2026: 155 miliónov eur

Slovensko má najväčší počet štátnych sviatkov v rámci Európskej únie. Na Slovensku je 15 štátnych sviatkov okrem tých, ktoré pravidelne spadajú na nedeľu. Dodatočné príjmy z tohto opatrenia by sa dostali do štátnej pokladnice vďaka zvýšenej ekonomickej aktivite vykonávanej v deň, kedy bol štátny sviatok zrušený.

Zvýšenia zdanenia tabakových výrobkov o 40 centov a zdanenie beztabakových výrobkov

Konsolidačný potenciál do roku 2026: 152 miliónov eur

Zvyšovanie daní na tabakové výrobky vedie k zvýšeniu ich ceny a k zníženiu ich dostupnosti. Cenová nedostupnosť by mala zabrániť najmä mladým ľuďom začať užívať tabakové výrobky.

Graf ta3 .

Zavedenie dane zo sladených nápojov

Konsolidačný potenciál do roku 2026: 129 miliónov eur

Výskyt obezity či ďalších neprenosných chorôb súvisiacich so stravou sa celosvetovo neustále zvyšuje. Preto je naliehavo potrebné zaviesť účinnú reakciu na zníženie ich výskytu. Medzi dostupné možnosti politík overených praxou patrí zavedenie daní z nápojov sladených cukrom.

Zrušenie vlakov zadarmo pre študentov a dôchodcov

Konsolidačný potenciál do roku 2026: 34 miliónov eur

Vo svete je takto nastavený systém výnimkou, existuje len v pár štátoch ako napr. v Luxembursku (cestovanie celou verejnou dopravou je tu zadarmo pre všetkých). Zrušenie bezplatného cestovania pomôže k zvýšeniu vlastných príjmov ZSSK a zníženiu dotácie zo štátneho rozpočtu.

Téme sme sa venovali aj vo vysielaní ta3:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok