Ukrajine pomáhame až príliš. Výsledky prieskumu ukázali nálady Slovákov voči Kyjevu

ta3, TASR
5.10.2023 16:08 , Aktualizované: 5.10.2023 17:05

Takmer polovica Slovákov si myslí, že Ukrajincom sa pomáha až príliš a pomoc by mala byť časovo obmedzená. Vyplýva to z prieskumu verenej mienky Centra spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied, ktorá o tom informuje na svojom webe.

Ukrajina vojna
TASR/AP (Ilu)

Únava zo solidarity

K tvrdeniu, že Ukrajincom sa pomáha až príliš, sa prikláňa takmer polovica respondentov. Z toho 8,1 % s ním súhlasí, 31,7 % úplne súhlasí a deväť % súhlasí čiastočne. Prieskum tiež odhalil obavy Slovákov, že „dodávky zbraní len predlžujú vojnu“.

Nesúhlasí s ním 7,4 % opýtaných, úplne nesúhlasí 20,2 % a čiastočne nesúhlasí 8,3 percenta. Možnosť ani súhlasím ani nesúhlasím si vybralo 15,3 % respondentov.

„V odpovediach respondentov sme identifikovali únavu zo solidarity, ktorá môže byť spôsobená viacerými faktormi. Môžu za tým byť ekonomické tlaky, politické faktory, ale aj vplyv médií,“ uviedla sociálna psychologička Jana Papcunová z CSPV SAV.

Skonštatovala, že k pocitu únavy voči utečencom prispeli ekonomické problémy a politická kampaň na Slovensku. Taktiež zdôraznila, že neustála medializácia utečeneckej krízy môže znecitliviť verejnosť.

„Je nevyhnutné uvedomiť si, že únava zo solidarity je prirodzenou ľudskou reakciou na dlhotrvajúce a zaťažujúce krízy. Riešenie únavy zo solidarity a jej dôsledkov je kľúčové pre udržanie sociálnej súdržnosti a podporu hodnôt empatie, tolerancie a solidarity v hostiteľských komunitách,“ uzavrela.

Predlžujú dodávky zbraní vojnu?

Z prieskumu tiež vyplynuli obavy Slovákov, že „dodávky zbraní len predlžujú vojnu“. K tomuto tvrdeniu sa prikláňa vyše 55 % respondentov. Z toho 7,3 % s ním súhlasí, 39,2 % úplne súhlasí a 8,7 % súhlasí čiastočne.

Nesúhlasí s ním 5,7 % opýtaných, úplne nesúhlasí 20,6 % a čiastočne nesúhlasí 5,1 percenta. Možnosť ani súhlasím, ani nesúhlasím si vybralo 13,4 percenta respondentov.

Prieskum bol realizovaný v auguste na vzorke 1 854 respondentov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok