USA chcú Ukrajine odovzdať zhabané iránske zbrane. Je to však proti predpisom OSN

ta3, čtk
4.10.2023 21:09

Spojené štáty chcú Ukrajine odovzdať tisíce zhabaných iránskych zbraní a munície, čo by Kyjevu mohlo pomôcť zmierniť ich kritický nedostatok. S odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov to uviedla stanica CNN.

Ukrajina hlási dobytie strategicky významnej obce. Doposiaľ ju okupovali Rusi
TASR/AP (ilu)

Konfiškujú ich v Jemene

Dodávka bude zrejme zahŕňať najmä strelné zbrane. Je teda nepravdepodobné, že sa bude ísť o zásadnú pomoc pre Ukrajinu, ktorá v rámci boja proti ruským inváznym vojskám požaduje najmä strely dlhého doletu a systémy protivzdušnej obrany, uviedla agentúra Reuters.

Washington oznámil, že Ukrajine poslal viac ako milión kusov munície, ktorú zabavil iránskym revolučným gardám. Tieto prostriedky už niekoľko rokov zhromažďujú americké námorné sily, ktoré konfiškujú iránske zbrane prepravované bojovníkom v Jemene rybárskymi plavidlami, ktoré neplávajú pod vlajkou žiadneho štátu.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena niekoľko mesiacov podľa CNN zvažuje, ako z právneho hľadiska zabavené zbrane a muníciu uložené na Blízkom východe poskytnúť Ukrajine.

OSN totiž vyžaduje, aby zabavené zbrane boli zničené alebo uskladnené. Nie je zatiaľ jasné, ako chce Washington dodávky v súlade s medzinárodnými dohovormi realizovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok