Republikán Jordan ako prvý potvrdil, že má záujem o stoličku šéfa americkej Snemovne reprezentantov. Cesta na vrchol je však tŕnistá

ta3, čtk
4.10.2023 20:24 , Aktualizované: 4.10.2023 21:23

Prominentný kongresman Jim Jordan ako prvý republikán oznámil, že sa uchádza o post šéfa americkej Snemovne reprezentantov, z ktorého bol pri historickom hlasovaní po deviatich mesiacoch odvolaný Kevin McCarthy. Čoskoro sa do voľby verejne prihlásil aj Steve Scalise, ktorý bol doteraz druhým najvyššie postaveným snemovným republikánom. Americký prezident Joe Biden vyjadril obavy ohľadom vplyvu vývoja v Kongrese na americkú podporu Ukrajiny.

Congress_Attorney_General674579.jpg
TASR/AP

Kríza sa prehĺbila

„Áno,“ odpovedal novinárom Jordan, keď sa ho v Kongrese pýtali, či chce byť McCarthyho nástupcom. Už predtým mu niektorí republikáni začali vyjadrovať podporu v internetových vyhláseniach, vrátane Matta Gaetza, ktorý spustil hlasovanie o odvolaní doterajšieho predsedu.

Ku Gaetzovi sa pripojilo ďalších sedem rebelov, čo spoločne s hlasmi všetkých demokratov stačilo na McCarthyho zosadenie.

Americká snemovňa ešte nikdy taký vývoj nezažila a Kongres teraz prechádza nevyspytateľným obdobím, pretože McCarthy žiadneho zjavného nástupcu nemá.

Kríza prichádza v čase, keď majú zákonodarcovia asi šesť týždňov na naplánovanie ďalšieho financovania federálnej vlády, zatiaľ čo Biely dom volá aj po vyčlenení nových prostriedkov na podporu Ukrajiny.

„Robí mi to starosti,“ povedal prezident Biden, keď sa pýtal na vyhliadky uvoľnenia ďalších peňazí na vyzbrojovanie Kyjeva. Kongres cez víkend nevyčlenil nové prostriedky v rámci plánu prechodného financovania vlády, hoci Biely dom predtým uviedol, že pre hladké pokračovanie podpory Ukrajiny potrebuje od zákonodarcov zelenú začiatkom októbra.

Teraz Biden spomenul „iný spôsob, ktorým by sa nám mohlo podariť nájsť financie“, podrobnosti však neuviedol.

Jordan je známe meno

Po vyhrotení sporov v Republikánskej strane však bolo zasadnutie snemovne prerušené, pričom začatie voľby nového predsedu sa čaká budúcu stredu 11. októbra. Cesta k zvoleniu pritom bude pre ktoréhokoľvek kandidáta tŕnistá, vzhľadom na to, ako tesnú väčšinu republikáni majú.

Rovnaká matematika v kombinácii so skutočnosťou, že Senát a Biely dom kontrolujú demokrati, potom bude zväzovať aj nového predsedu.

O Jordanovi ako o možnom predsedovi sa hovorilo už v januári, keď McCarthy potreboval na zvolenie 15 kôl hlasovania. Jordan je aktuálne predsedom snemovného výboru pre súdnictvo a v posledných rokoch patrí 59-ročný zástupca štátu Ohio k výrazným tváram Kongresu.

Oddaný spojenec exprezidenta Donalda Trumpa je okrem iného zapojený do vyšetrovania krokov jeho nástupcu Joea Bidena, v minulosti tiež viedol republikánsku frakciu Freedom Caucus, ktorej členovia hlasovali za odvolanie McCarthyho.

Viacero záujemcov

Jordan novinárom povedal, že si myslí, že dokáže republikánskych kongresmanov zjednotiť. Podľa reportéra televízie CNN tiež uviedol, že nesúhlasí s urýchleným prejednávaním ďalšej podpory Ukrajiny.

Medzitým z radov jeho straníckych kolegov zaznievala aj podpora pre Scaliseho, ktorého niektorí komentátori považujú za favorita nadchádzajúcej voľby.

Denník The New York Times poznamenal, že dlhoročný zákonodarca z Louisiany aktuálne podstupuje chemoterapiu pre rakovinu krvi. Podľa médií však už začal obvolávať svojich straníckych kolegov v snahe získať ich na svoju stranu.

„Teraz, viac ako inokedy, musíme zaceliť hlboké rany, ktoré v našom klube sú, a zamerať sa na naše ciele,“ uvádza v odkaze adresovanom kolegom, ktorý počas dňa zverejnil. „S týmto vedomím zodpovednosti a cieľavedomosti sa usilujem o nomináciu klubu na predsedu snemovne,“ dodal Scalise.

Ako o možných kandidátoch sa špekuluje aj o Tomovi Emmerovi, čo bol doteraz tretí najvyššie postavený republikán v snemovni, alebo o kongresmanovi z Oklahomy Kevinovi Hernovi.

Agentúra AP uvádza, že republikáni sa chcú k prvému kolu interného straníckeho hlasovania stretnúť budúci utorok 10. októbra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok